НОВИНИ

Министри отхвърлиха твърденията на БСП за хаос в техните сектори

Министрите в оставка на околната среда и водите Ивелина Василева, на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова и на енергетиката Теменужка Петкова отхвърлиха пред журналисти твърденията на БСП за хаос в техните сектори и за спиране на еврофондовете.

bnt avatar logo
от БТА
18:32, 23.01.2017
Чете се за: 01:42 мин.
У нас
"Това е поредният опит на БСП да изиграе силна драматургична постановка. Той не се получи и от силна драматургия стана поредния фарс и комедия. Всичко казано от БСП днес е политически цинизъм и некомпетентност", каза Лиляна Павлова на брифинг в Министерския съвет.
Лиляна Павлова: "България е с много добро усвояване на европейските фондове сред останалите държави от ЕС. Вече са договорени една трета от всички фондове, разплатени над 1,3 млрд. лева и всякакви внушения за проблеми са "абсолютна измишльотина. От Програмата "Региони в растеж", в размер на 3 млрд. лева вече са договорени 50 процента, от тях 11 са разплатени, а вече има успешно завършени и отчетени проекти. Спука са поредният балон на БСП от лъжи и манипулации по отношение на еврофондовете. Категорично не е вярно, че не се прави т. нар. "Водна реформа". От 28 области, обект на тази реформа, в 27 области вече има асоциации на ВиК дружествата. Има седем области с общо 15 общини, които не могат да кандидатстват за европейска финансиране, защото там ВиК дружествата отказват да се асоциират. Ако обърнем внимание кои са общините "рязко прави впечатление", че това са общини и общински съвети, водени от БСП. Те саботират тази реформа, но всъщност саботират само себе си, защото няма да получат пари от ЕС."
Ивелина Василева: "През последните няколко дни се наслушахме на много глупости и станахме за смях пред Европейската комисия. Налага се за трети път за последната година Европейската комисия да опровергава твърдения на БСП за спрени еврофондове и за проблеми с оперативните програми. Тук съм да опровергая поредната лъжа, че оперативна програма "Околна среда" е застрашена от спиране. ОПОС е тяхна историческа травма, може би защото тя беше спирана два пъти по време на тяхното управление - първият път при управлението на т. нар. Тройна коалиция и вторият, по време на управлението на правителството на Пламен Орешарски. Към настоящия момент няма проблем с ОПОС - тя върви добре, има отворени процедури на 1,3 млрд. лева. До края на годината ще е налице целия ресурс на ОПОС в размер на 3,5 млрд. лева, каза министърът на околната среда в оставка. В момента вече са договорени 824 млн. лева, изпълняват се 29 проекта и се извършват разплащания, като от тях вече са възстановени от Европейската комисия близо 70 млн. лева."
Теменужка Петкова: "Абсолютна лъжа е, че правителството на ГЕРБ "залага бомба" в енергетиката и че правителството ни не може да управлява този сектор. Досега партия ГЕРБ е била в ролята на "сапьор" в енергетиката и е обезвреждала бомби заложени от наши предшественици, в по-голямата си част от БСП. По отношение на режим на тока заради източени язовири и липса на въглища, категорично заявявам, че такава опасността няма. В тази тежка зима, която не е имало през последните 20 години, ние овладяхме ситуацията. Разполагаме с необходимите количества въглища, доставяни от Маришкия басейн и централите работят с необходимата мощност. Пълен е 52,6 на сто от общия обем на язовирите, което е напълно достатъчно за ВЕЦ. В добавка ПАВЕЦ "Чаира" работи с оборотна вода за допълнителна сигурност."

Тя допълни, че утре ще са ясни и резултатите от проверките на централите, които трябва да поддържат студения резерв в енергетиката.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Какво е усещането да прекараш 60 часа под снега?
Какво е усещането да прекараш 60 часа под снега?
Община „Лозенец“ дари имот за създаване на център за деца с аутизъм
Община „Лозенец“ дари имот за създаване на център за деца с аутизъм