НОВИНИ

КНСБ: Бюджет 2019 е по-добър от всички досегашни в управлението на Борисов

Министрите на финансите и на социалната политика - Владислав Горанов и Бисер Петков, представят проекта за бюджет за 2019-та пред КНСБ. Както знаете, заложено е увеличение на всички заплати в бюджетния сектор средно с 10% от 1 януари. Още за предложенията и за това как синдикатите ги приемат - вижте в прякото включване на Цветелина Катанска.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
12:08, 25.10.2018 (извънредно)
Чете се за: 01:47 мин.
У нас

И в момента тече презентацията на социалния министър Бисер Петков пред синдикатите.

Това, което обаче обяви преди минути финансовият министър Владислав Горанов е, че в момента правителството прави всичко възможно, за да получат и тази година пенсионерите коледни добавки. Окончателно решение за това ще бъде взето към средата на следващия месец.

Финансовото министерство обяви параметрите на бюджета за 2019 година в началото на тази седмица. Те предвиждат увеличение на заплатите в бюджетния сектор с 10%, което ще се изчислява на база на оценките и постиженията на всеки един служител. Отделно се предвижда увеличение на учителските заплати с 20 на сто. Минималната работна заплата от 1 януари ще достигне 560 лв., а максималните пенсия 1200 лв, но от 1 юли. От тогава се очаква да се увеличат и останалите пенсии, средно с 5,7 процента.

Своят коментар на бюджета за първи път дадоха и от КНСБ. Според президента на КНСБ Пламен Димитров сегашният бюджет в най-голяма степен се доближава до исканията на синдикатите, в сравнение с останалите бюджети досега.

Остава обаче един основен недостатък и той е, че данъчната тежест и в този бюджет ще бъде понасяна основно от работниците, спрямо работодателите в съотношение 60:40. Освен това по данни на КНСБ близо 30 000 пенсионери ще останат с орязани пенсии заради поредното отлагане на падането на пенсионния таван.

Пламен Димитров, президент на КНСБ: За нас бюджетът за следващата година е по-добър от всички досегашни бюджети, които сме видяли в управлението на г-н Борисов. Нарастването на разходите в много от перата са значителни и могат да осигурят добри, не казвам най-добри, но добри политики в отделните сектори и направления и най-вече едно прилично нарастване на възнагражденията на тези около 440 000, ако не се лъжа, работещи в България, които получават своите възнаграждения от бюджета на Републиката.

Веднага след представянето си финансовият министър министър Владислав Горанов направи коментар за бюджета. Това е неговото първо изказване след обявяването му. По думите му съвсем умишлено в следващия бюджет също е заложен дефицит, макар и минимален от 0,5 процента. Той ще послужи като буфер в случай,че се усложни икономическата обстановка през следващата година. Освен това Горанов изтъкна, че бюджетът ще бъде нулиран, т.е без излишък и без дефицит през 2020 г.

Владислав Горанов, министър на финансите: Естествено няма как да очакваме 100% съвпадение на позициите между синдикатите и правителството, но и аз ще се съглася с вас, че този път сме доста близко спрямо това, което очакват синдикалните членове. Макар че работодателите биха упрекнали една теза, която свързва директно очакванията на синдикатите с фискалната рамка. Тази ревност между работодатели и синдикати по отношение на диалога не бива да съществува. Правителството е еднакво отговорно и за средата за правене на бизнес и за труда, проявен през българските работници и служители, организирани в синдикални движения.

Кабинетът ще представи утре параметрите на държавния бюджет в тристранен съвет, на който ще присъстват както работодатели, така и синдикати

;

От БСП обявиха, че внасят алтернативен бюджет. Те предлагат прогресивен данък върху доходите на физическите лица, а така също данък "капитал" върху дивидентите. Социалистите предлагат 9% ДДС за лекарствата и 5% за хляба. Предложенията бяха представени преди минути в парламента от председателя на БСП Корнелия Нинова.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отпускат повече средства за затворите и Главна дирекция Охрана
Отпускат повече средства за затворите и Главна дирекция "Охрана"
Обезвредиха старата авиационна бомба, открита в центъра на София
Обезвредиха старата авиационна бомба, открита в центъра на София