НОВИНИ

Министърът на образованието отчете пълно изпълнение на приоритетите

Служебният екип на просветното министерство е изпълнил четирите заложени приоритета, отчете днес тримесечния си мандат проф. Николай Денков. Те са: подготовка на матурите и външното оценяване, нов проект на Стратегия за научните изследвания, промени в Закона за развитие на академичния състав и Оперативната програма "Наука и образование".

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
19:19, 02.05.2017
Чете се за: 00:51 мин.
У нас
министърът образованието отчете пълно изпълнение приоритетите

Относно програмата проф. Денков каза, че ако се следва плана за действие, който екипът му е подготвил, замразените средства ще бъдат освободени, а компенсацията, която България ще плаща, ще е по-малка от очакваната.

На 15 септември учениците от 2-ри и 6-ти клас ще имат нови учебници или поне материали по новите програми, обявиха днес от просветното министерство. За да няма забавяне на учебниците бяха съкратени сроковете за оценка на представените от издателствата проекти и тези за отпечатване и разпространение.Това съкращаване нямало да бъде за сметка на качеството на учебниците.

проф. Николай Денков, министър на образованието и науката: "До 15 септември всички деца, всички училища ще имат материали съответстващи на съответните учебници. Предполагам, че част от тях ще бъдат готови учебници и раздадени по училищата, част от тях ще бъдат материали, които ще използват в рамките на първия месец".

Ако някъде има затруднения, издателствата ще предоставят учебниците в PDF формат, допълни зам.-министър Гайдарова.

Тази година матурите в 12 клас за първи път ще бъдат оценявани дистанционно в цялата страна, а не както досега всички оценители да са събрани в столицата. След направен технически стрес-тест, новата система е показала сигурност.

Министър Денков коментира и ситуацията с бившия ученическия лагер в Равда, сграда от който беше разрушена със заповед на кмета на община Несебър. Денков каза, че прокуратурата е сезирана и че ще искат възстановяване на щетите. Той добави обаче, че по-важно е каква ще е стратегията за развитие на ученическите лагери. Имало подготвени три варианта за финансово стабилизиране, от които ще избира следващият кабинет.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Веселин Марешки: Задкулисието ражда зависимости
Веселин Марешки: Задкулисието ражда зависимости
Фрапантна липса на реализация за завършващите направление туризъм
Фрапантна липса на реализация за завършващите направление "туризъм"