НОВИНИ

Министърът на туризма на Хърватия: Българският туризъм става разпознаваем

Министърът на туризма Николина Ангелкова проведе работна среща с Гари Капели, министър на туризма на Република Хърватия. Двамата разговаряха в рамките на срещата на високо ниво на министрите на туризма на страните членки на ЕС „Туризъм и икономически растеж“ в София, съобщиха от Министерството на туризма.

министърът туризма хърватия българският туризъм става разпознаваем
bnt avatar logo
от БНТ
14:04, 12.02.2018
Чете се за: 01:10 мин.
У нас

Министър Капели приветства усилията на Министерството на туризма да направи българските туристически продукти разпознаваеми на световния пазар. Той изказа задоволство от създаването на самостоятелно Министерство на туризма в България, което е оценка за важността на отрасъла в страната, и заяви готовността си за двустранно сътрудничество.

Министър Ангелкова представи пред хърватския си колега положителните данни за туризма в България. Над 8,8 млн. са чуждестранните туристически посещения за цялата 2017 г. Ръстът, който се отчита, е 7,6% в сравнение с предходната година. Общо над 630 700 повече чуждестранни посетители са дошли в България. Бележим ръст от над 26% на туристите от Република Хърватия, посетили България през 2017 г. 23 хил. хърватски туристи са избрали страната ни за своята ваканция. Така Хърватия се нарежда на 35-о място сред най-големите входящи дестинации у нас, отбеляза министър Ангелкова.

Българското председателство на Съвета на Европейския съюз е възможност, която ни дава шанс да се подчертае ролята на туризма като устойчив фактор за икономически растеж и като мост между хората, държавите и културите. Европредседателството е чудесна възможност да популяризираме страната си като туристическа дестинация за четири сезона, заяви българският министър. Планират се опознавателни турове във всички страни от Западните Балкани през втората половина на 2018 г., посочи още тя. И допълни, че планираме да представим в Хърватия възможностите за морски, културно-исторически, балнео- и СПА туризъм у нас.

Двамата министри обсъдиха и потенциала за развитие у нас на филмовия туризъм. В България са заснети много боливудски филми при изключително добро съотношение на качество и цена. Очакваме включването на дигиталните технологии да допринесе за положителното развитие на туризма в страната, заяви министър Ангелкова. И обясни, че българското Министерство на туризма е първото в международен план, което пуска услуга с възможност за директно споделяне на туристически обекти чрез Chat Extension на Вайбър.

Обсъдена бе и възможността за засилване на авиолиниите към далечни дестинации, която да допринесе за насърчаване на туристическия обмен между страните. Ангелкова и Капели заявиха, че туризмът е общ продукт и за него е важно сътрудничеството между държавните институции, частните организации и местните общности.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Предполагаем терорист от Ислямска държава е задържан на границата ни
Предполагаем терорист от "Ислямска държава" е задържан на границата ни
Отложиха делото срещу Гриша Ганчев за 14 март
Отложиха делото срещу Гриша Ганчев за 14 март