Министърът на вътрешните работи на Австрия е под натиск заради финансово дарение на атентатора от Крайстчърч на десните екстремисти в алпийската република, обединени в т.нар. Движение на идентичните.
Понеже преди време Хербет Кикл ги е нарекъл "единомишленици" германски политици като външполитическия експерт Елмар Брок, поставят въпроса за изключване на австрийския вътрешен министър от обмяната на сектретна информация.

Канцлерът на Австрия, Себастиан Курц, има проблем заради вътрешния си министър. Херберт Кикл, който започва политическата си кариера с писане на речите на национал-популиста Йорг Хайдер, беше квалифициран от опозицията в австрийския парламент като "министър на идентичните".

Движението е оценявано като дясноекстремистко. Лидерът му Мартин Зелнер отхвърля всякави контакти с атентатора от Крайстчърч, за който стана ясно, че е превел 1500 евро на сметката на т.нар. "идентични".

Мартин Зелнер, лидер на "Движението на идентичните": Съдействах на полицията, защото искам час по скоро да се изясни всичко и името ми да бъде изчистено. Не съм член на терористична група. Нямам нищо общо с този мъж освен, че от него съм получил едно пасивно дарение. Съвсем честно, как можех да знам, че някой който ми праща пари, по-късно ще извърши атентат.

Памфлетът на атентатора от Крайстчърч носи заглавието "Голямата подмяна", слоган използван от австрийските "идентични". Австрийският вътрешен министър обаче определя "ислямиският тероризъм" като най-голямата заплаха за алпийската република. Неглижирането на дясно-екстремистките движения и дори близостта с тях е причина германски политици, като консерваторът Елмар Брок, да зоват за внимание.