НОВИНИ

Министърът на вътрешните работи на Словакия подаде оставка

Министърът на вътрешните работи на Словакия подаде оставка по искане на една от партиите в управляващата коалиция. Втората министерска оставка е епизод от политическата криза в страната, избухнала след убийството на разследващия журналист Ян Куциак и неговата годеница. Това доведе до най-масовите протести в Словакия след падането на комунизма.

Фани Аронова
от Фани Аронова
19:55, 12.03.2018
Чете се за: 00:40 мин.
По света

Роберт Калиняк е член на управляващата в Словакия лявоцентристка партия "Посока" и близък политически съюзник на премиера Роберт Фицо. Той обяви оставка, след 10-годишен стаж като вътрешен министър и каза, че главната цел е разкриването на двойното убийство в края на февруари.

Роберт Калиняк, министър на вътрешните работи в оставка: Признавам и оценявам промените на политическата и обществена сцена, както и мнението на нашите коалиционни партньори. И тъй като смятам, че основна цел на мандата ми е запазването на стабилността, реших да подам оставка като вицепремиер и вътрешен министър.

Така е изпълнено искането на партията "Мост", според която Калиняк не може да осигури безпристрастно разследване на убийствата. Въпреки това не е сигурно дали тя ще остане в управляващата коалиция.

Бела Бугар, председател на "Мост": Информирахме президента Киска, че нашето ръководството ще даде предложение, но Националният съвет ще реши как да действаме.

Не е ясно дали жертването на министъра ще спаси правителството, след изнасянето на данни, че убитият Ян КуцИак е разследвал предполагаеми връзки на хора от обкръжението на премиера Фицо с италианската мафия. В петък десетки хиляди хора излязоха на улицата в столицата Братислава и в други градове. Те поискаха оставката на правителството и пълно разследване на убийствата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Незрящ помага на други незрящи с помощта на говорещ софтуер
Незрящ помага на други незрящи с помощта на говорещ софтуер
Сидеров: Ако не беше Руско-турската война нямаше да бъдем освободени
Сидеров: Ако не беше Руско-турската война нямаше да бъдем освободени