НОВИНИ

Миньорите от Бобов дол ще получат заплатите си

Миньорите от Бобов дол отново протестираха заради неизплатени заплати. Работниците не са взимали пари и полагащите им се ваучери за храна повече от два месеца. Около обяд от ръководството на мината им обещаха, че ще преведат част от заплатите и протестът беше прекратен.

bnt avatar logo
от Антония Сукалинска
16:45, 12.05.2017
Чете се за: 00:46 мин.
У нас

Още снощи работниците в Бобов дол са отказали да слязат под земята и са прекарали нощта пред мината. Първата смяна днес също не отиде на работа.

Йордан Илиев: Не знаем датата вече, има пари, нема пари, когато им е приятно тогава. Точна дата няма, а сметките си текат, хората си ги искат на време.
Мартин Николов: Повечето такива като мен имат деца, не могат да си платят детски градини.

Около обяд след среща между кметът на Бобов дол, синдикати и ръководството на мината хората получиха обещание, че до края на деня ще имат преведени пари по сметките си.

Елза Величкова, кмет на община Бобов дол: Постигна се споразумение. Днес ще им бъдат преведени ваучери на хората и заплати, една втора от заплатата. Закъснението до колкото аз разбрах се дължи на това, че ИСО не е превел парите на ТЕЦ-а за електроенергията. Днес беше преведена сумата към ТЕЦ-а.

След кратки дебати миньорите от първа смяна решиха да се върнат на работа и прекратиха протеста. По-късно от ръководството на мината казаха, че заплатите са изплатени, а забавянето е било само с два дни съгласно колективния трудов договор между дружеството и работниците.

От мината обещаха, че до края на следващата седмица ще преведат и останалата част от заплатите за март. Забавените възнаграждения за април, миньорите ще получат в началото на юни. Дължимите заплати са около 1 млн. лв.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Експлозията в Рим най-вероятно е дело на местни анархисти
Експлозията в Рим най-вероятно е дело на местни анархисти
XXVI Международен музикален фестивал „Откритие“ във Варна
XXVI Международен музикален фестивал „Откритие“ във Варна