НОВИНИ

Миньорите от Оброчище очакват омбудсмана Мая Манолова

Продължава протестът на миньорите от мангановата мина в Оброчище. Вчера те обявиха безсрочна гладна стачка. Причина за недоволството им са ниските заплати и системното им забавяне. Те настояват и да се развали концесията за добива на манган. Хората очакват всеки момент да пристигне омбудсманът Мая Манолова, която да им окаже съдействие и да бъде посредник между тях и работодателя.

bnt avatar logo
от Здравка Русева
08:51, 23.03.2017
Чете се за: 00:38 мин.
У нас

Все още не е ясно дали са започнали преговорите за изпълнение на исканията на протестиращите, но депозираната вчера жалба от работниците в прокуратурата в Добрич вече е задействана и прокурорът е образувал преписка за проверка на това, че в мина Оброчище не е осигурен достъп на работниците. От мината не могат да излязат и миньорите от нощната смяна, които вече втори ден са зад оградата.

На един от миньорите тази сутрин му е станало лошо, защото няма осигурена вода и медицинска помощ.

Миньорите са категорични, че ще останат докрай да отстояват исканията си, въпреки умората и безсънието.

Работниците искат увеличение на минималната заплата до 1000 лева. Сега получават между 400 и 600 лева. Искат да бъде увеличен и платеният годишен отпуск. Най-важното, което искат, е да бъде разгледан договорът за концесия и да бъде избран нов концесионер, защото те виждат в мината своето бъдеще и виждат, че мината има бъдеще в световната икономика. По думите им, това е четвъртата по големина мина в света по добив на манганова руда.

Другите искания са да получават медицински прегледи на всеки 6 месеца. Искат увеличение на цената на нощния труд. Сега получават по 22 стотинки нощен труд.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Пореден неуспешен опит за проникване в Белия дом
​Пореден неуспешен опит за проникване в Белия дом
Цацаров: Държавата следва да покаже, че защитава своите граждани
Цацаров: Държавата следва да покаже, че защитава своите граждани