НОВИНИ

Миньорите от Оброчище прекратиха гладната стачка

Миньорите от мина „Оброчище" прекратиха гладната стачка и още тази вечер рудникът започва работа. Два дни представители на синдикатите и работодателя преговаряха и днес подписаха колективен трудов договор. Той предвиувеличение на всички заплати със 158 лева както и по-добри условия на труд

bnt avatar logo
от БНТ
19:10, 05.04.2017
Чете се за: 00:50 мин.
У нас

След три денонощия под земята, двайсетината миньори излязоха от галериите.

Юлиян Димитров-миньор: „Три дена бяхме под земята, изтощени. На кафе, на чай сме. Излизаме с надежда, че тоз рудник ще работи занапред и да имаме по-добри уславия на труд, на заплати."
Красимир Стоянов-миньор: „Който му прилошаваше, не можеха да издържат момчетата и излизаха."

До благоприятния изход се стигна след двудневни преговори между представители на синдиката и работодателя и подписването на колективен трудов договор.

Димитър Иванов-миньор: „С този колективен договор вече ще имаме кореспонденция между синдикат и работодател за изглаждане на проблемите, не да се крият, да се търсим."

В преговорите се включи и националния обществен защитник Мая Манолова, която призова работодателите да имат уважение към работниците си.

Мая Манолова-омбудсман: "Защото това са хора, които дават труда си за вашата фирма и за вашата печалба."

Манолова не спести критиките си към държавните институции.

Мая Манолова-омбудсман: „Извинявайте, има работници под земята, подземни миньори от понеделник, три денонощия. Какво трябва да се случи институциите да дойдат и да им обърнат внимание?"

Представители на енергийното министерство все пак имаше. Те обясниха, че концесионерът дължи на държавата близо 300 000 лева забавени концесионни такси.

Станислав Станков - директор Дирекция „Природни ресурси" към министрество на енергетиката: "Концесионерът явно изпитва финансови затруднения последната една година и има частично неизплащане на концесионните възнаграждения."

Държавата ще си търси парите по съдебен ред.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Искрен Веселинов, ВМРО: Има желание за диалог за съставяне на правителство
Искрен Веселинов, ВМРО: Има желание за диалог за съставяне на правителство
След репортаж на БНТ 2 премахнаха самонастанилите се в Южния парк
След репортаж на БНТ 2 премахнаха самонастанилите се в Южния парк