НОВИНИ

Миньорите от закрити рудници ще могат да се пенсионират с година по-рано

Миньорите от закрити рудници ще могат да се пенсионират с една година по-рано. Промените в Кодекса на социалното осигуряване ще бъдат гласувани едновременно на първо и второ четене в петък. Това решиха днес депутатите от социалната комисия към парламента.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
22:42, 18.07.2018
Чете се за: 00:36 мин.
У нас

Промените в Кодекса бяха подкрепени от депутатите от ГЕРБ, Обединени патриоти и БСП. ДПС обаче няма да подкрепи поправките.

Мая Манолова, омбудсман: С консенсус, с общи усилия, с добра воля на народни представители от всички парламентарни групи, аз очаквам и другите да се включат, ще бъде поправена една несправедливост.

Хасан Адемов: Със средствата на държавното обществено осигуряване не могат да бъдат решени нито социални проблеми, нито проблемите на безработицата и заетостта, защото системата е много ясна, тя е както казва един съден - Кольо дал, Кольо взел. Колкото си дал, толкова по съответната формула получаваш.

От "Подкрепа" контрираха опасенията на депутати, че ранното пенсиониране на миньорите ще ощети хората с нормална трудова категория. Според синдикатите, хората от рудодобива не ползват дълго време пенсия.

Владимир Топалов: Колкото и неприятно да ни звучи, аз съм длъжен да го кажа, че тези, които доживяват до възрастта за пенсиониране за трета категория труд, са много малко, те се броят на едната ръка.

Очаква се поправките в кодекса да влязат в сила със задна дата от 1 януари 2018 г.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Турция отменя извънредното положение тази нощ
Турция отменя извънредното положение тази нощ
Косово изпълни последните две условия за премахване на визите за ЕС
Косово изпълни последните две условия за премахване на визите за ЕС