НОВИНИ

Мир след 52 години гражданска война в Колумбия

Официалните власти в Колумбия и ръководството на бунтовническата групировка ФАРК подписаха историческото мирно споразумение, слагащо край на гражданската война в страната. Конфликтът продължи повече от половин век и коства живота на четвърт милион души.

Георги Петров
от Георги Петров
06:58, 27.09.2016
Чете се за: 00:48 мин.
По света

Колумбийските власти бяха представени от държавния глава Хуан Мануел Сантос, а Революционните въоръжени сили на Колумбия или ФАРК - от своя командир Родриго Лондоно, известен с прякора Тимошенко. Двамата подписаха споразумението за мир с оловна писалка, направена от куршум. Лондоно за пореден път поднесе извинения на мирното население на Колумбия за насилието и щетите, нанесени им от ФАРК по време на половинвековната гражданска война.

Родриго "Тимошенко" Лондоно, командир на ФАРК: "В името на ФАРК поднасям искрени извинения на всички жертви на конфликта за всичката болка, която сме причинили в тази война."

В отговор държавният глава изказа оптимизъм за бъдещето на обединена и помирена Колумбия.

Хуан Мануел Сантос, президент на Колумбия: "Господин Родриго Лондоно и всички членове на ФАРК, когато започнете вашето пътуване към това да станете политическо движение без оръжие, следващо правилата на справедливостта и истината, като държавен глава на нашата обична родина аз ще ви приветствам в демокрацията."

На събитието присъстваха десетки чуждестранни официални лица, сред които генералният секретар на ООН Бан ки-Мун и държавните глави на 15 американски страни. От Европейския съюз приветстваха подписването на историческото мирно споразумение, като официално премахнаха ФАРК от списъка си с радикални терористични групировки.

Американският държавен секретар Джон Кери обяви, че Конгресът на Съединените щати ще разгледа възможността да последва този пример и да премахне бившата колумбийска бунтовническа организация от своя терористичен списък.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Антитерористично учение на територията на Летище Пловдив
​Антитерористично учение на територията на Летище Пловдив
Азербайджан одобри удължаването на мандата на президента
Азербайджан одобри удължаването на мандата на президента