НОВИНИ

Мирослав Ненков: Насилието над медици ще продължи, това е проблем на обществото

„Дори идеята за отпадане на лимита за болниците да се осъществи, трябва да има някакъв ограничаващ критерий, защото не може без някакъв вид лимит“, заяви в студиото на „Още от деня“ заместник-министърът на здравеопазването Мирослав Ненков. Той добави, че средствата за болниците са недостатъчни, но вероятно има случаи на недобросъвестно или некомпетентно изразходване на държавните пари за здравеопазване.

bnt avatar logo
от БНТ
19:15, 20.06.2017
Чете се за: 00:50 мин.
У нас
Мирослав Ненков, зам.-министър на здравеопазването: Частните болници нямат този проблем със средствата, защото се отнасят като добри стопани към своите разходи и приходи. За съжаление, държавата не се представя като много добър стопанин.

Ненков добави, че по данни на Здравната каса не се увеличава броят на хоспитализациите, но в същото време се увеличават разходите на болниците. Според него това се дължи на разкриването на нови отделения и откриването на нови болнични заведения. Ръководството на Здравната каса твърди, че на този етап в годината е рано да се постави въпросът за актуализиране на бюджета.

В бъдещето българско председателство на Съвета на ЕС здравните въпроси ще бъдат достъпът до медикаменти и затлъстяването на децата. Според зам.-министър Ненков проблем е ранното съзряване при децата, което е в следствие на съдържанието на храните у нас.

;
Мирослав Ненков, зам.-министър на здравеопазването: Остатъчните хормони и антибиотици, с които животните се хранят, са в допустимите норми според специалистите, но това е въпрос на обсъждане.

По въпроса за реекспорта на лекарства зам.-министър Ненков заяви, че проблемът е в сивия сектор.

Той заяви, че очаква в скоро време да се оправят двата основни според него проблема във Фонда за лечение на деца - липсата на кадри и лошия правилник, който поставя затруднения при някои случаи на лечение на деца. Зам.-министър Ненков сподели, че не очаква в скоро време да се разреши проблема с насилието над медиците.

Мирослав Ненков, зам.-министър на здравеопазването: Той може да се преодолее с възпитание и образование, което ще отнеме години.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
 Заети са хотелските комплекси в Сандански през летните месеци
Заети са хотелските комплекси в Сандански през летните месеци
Радев: България и Македония трябва да обърнат нова страница в отношенията си
Радев: България и Македония трябва да обърнат нова страница в отношенията си