НОВИНИ

Мирослав Ненков: Случаят със заразената кръв не е нищо особено

Факт е, че има грешка, но тя не е фатална, заяви бившия министър на здравеопазването Мирослав Ненков в студиото на "Денят започва".

bnt avatar logo
от БНТ
08:40, 07.12.2016
Чете се за: 00:30 мин.
Още
Мирослав Ненков: "В нищо не можем да бъдем сигурни. Системата за опазване и изследване на получената кръв е доста стриктна. Конкретния случай, не е нищо особено. Пациентът не е починал от малария. Навсякъде чета "преляли са му кръв заразена с малария и той е починал'. Това не е вярно. А и маларията се лекува. Тя не е толкова страшна болест. Става дума за рутинна грешка, пропуска на някой по веригата."
Мирослав Ненков: "Има два вида грешки. Системни и персонални. Тук, в ориента при нас, всичко се персонализира. Ако сега в сока има водка, аз го изпия и се разтанцувам в студиото, това каква грешка е, системна или лична? По -скоро е системна, защото в сока не се вижда водката. Някой във веригата проверяващ документите на кръводарителя е проспал, че човека е боледувал от малария. Защо не го е видял? Защото е бил е уморен, защото тази зона в документа е малка и не е отделена. Факт е, че има пропуск, но в конкретния случай не е фатален."
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проф. Анастас Герджиков: Масовизацията във висшето образование е основен проблем
Проф. Анастас Герджиков: Масовизацията във висшето образование е основен проблем
Борис Ячев: Ще разговаряме с колегите от Реформаторския блок
Борис Ячев: "Ще разговаряме с колегите от Реформаторския блок"