НОВИНИ

"Мирът започва от мен"... в България

На 21 май София посреща факела на мира. Тази година маршрутът на международния щафетен пробег минава през над 100 страни в цял свят. Стартът започна от Португалия на 24 февруари, а финалът ще бъде в Рим на 8 октомври.

Росица Белева
от Росица Белева
12:47, 18.05.2016
Чете се за: 01:32 мин.
Още
мирът започва мен българия
Участие

"Пробегът за мир" в София ще бъде подкрепен от бегачите на 5kmrun, които ще пренесат факела през Южния парк точно в 9:00 часа.

Във факелната щафета може да се присъедини всеки и да избяга няколко метра или километра. Дори ако нямате бегаческа култура, можете просто да подържите горящия факел в ръце, изразявайки волята си за мир по един динамичен и конкретен начин.

Пламъкът на мира се предава от ръка на ръка, от сърце на сърце и от държава на държава. Колкото повече "Пробегът за мир" пътува от една нация към друга, чувството и осъзнаването на единството на световното семейство непрестанно расте. Участието е напълно безплатно.

"Пробегът за мир" не преследва никаква комерсиална цел и не подкрепя определена политическа кауза. Неговата задача е да подпомогне единството и доброжелателството между хората и нациите. „Мирът започва от мен“ е мотото на участниците в пробега.

803304.ai

Международният отбор, който ще донесе факела в България, се състои от 12 души. Те бягат ротационно по двойки, придружени от коли.

Към този отбор може да се присъедините и вие, когато щафетата минава през нашите градове. Но е важно да си осигурите логистика.
В България факелът на мира ще премине в два етапа по следния маршрут:
• в периода 20 – 24 май 2016г. – ГКПП Калотина, София, Своге, Вършец, Берковица, Монтана, Лом, Дунавци, Видин, ГКПП Видин;
• в периода 20 – 24 септември 2016г. – ГКПП Капитан Андреево, Свиленград, Харманли, Хасково, Димитровград, Стара Загора, Казанлък, Калофер, Карлово, Хисаря, Пловдив, Пазарджик, Пещера, Батак, Велинград, Якоруда, Разлог, Симитли, Благоевград, ГКПП Станке Лисичково;

;
Кратка история на Пробега за мир 

В България Пробегът за мир се провежда за първи път през 1999 г. Получава подкрепа от президентите Петър Стоянов, Георги Първанов и Росен Плевнелиев, както и от общинските власти в градовете, през които преминава.

banner-apostle-727x143

От момента на създаването в международната щафета за мир през 1987 година са взели участие над шест милиона души. Оттогава факелът е преминал през над 140 страни на 6 континента – в Европа, Азия, Северна и Южна Америка, Африка и Австралия. Хора от различни професии и нации са взели участие в тази глобална идея. Щафетата намира и особено радостен отклик сред децата.

banner-girls

Авторът на идеята за факелната щафета „Пробег на Мира“ (международното название «SriChinmoyOneness-HomePeaceRun») е Шри Чинмой (1931-2007) – известен обществен и хуманитарен деятел, миротворец, който много години провежда медитации за мир в главната квартира на ООН в Ню Йорк.

carl_lewis

Най-дългият в света пробег за международно приятелство се подкрепя от Карл Люис, деветкратен олимпийски медалист (САЩ), Тегла Лоруп (Кения), световен рекордьор на маратон през 1999 г., Татяна Лебедева (Русия), златен медалист на дълъг скок от Атина 2004 г.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Атракционен парен влак минава през Кърджали
Атракционен парен влак минава през Кърджали
Казусът Дионисий се отложи
Казусът "Дионисий" се отложи