НОВИНИ

Миряни от Асеновград искат отстраняването на митрополит Николай

Недоволство на вярващи избухна в Асеновград. Хората се събраха на спонтанен протест тази сутрин пред храма „Света Богородица". Това стана след като миряните разбраха, че свещеникът им отец Тодор в Рибната църква в града е бил принуден да подаде оставка от пловдивската митрополия.

bnt avatar logo
от Златин Бояджиев
11:48, 09.06.2016
Чете се за: 00:47 мин.
У нас

Хората са готови на протести всеки ден ако ръководството на пловдивската епархия не върне отец Тодор на работа.

д-р Светозара Филипова
След като проблемите не се чуват от този, който трябва да ги реши по един любомъдър начин, другият път е да се обърнем към патриарха.

Скандалът избухна след разкрития в предаването на БНТ Вяра и общество" за финансови нарушения в пловдивската епархия. Вярващите, които всеки ден посещават храма искат проверка на пловдивската митрополия . Протестиращите настояват още Светият синод да свали митрополит Николай и да го изправи пред църковен съд. Те са недоволни не само от отстраняването на отец Тодор от храма "Света Богородица" в Асеновград.

Петя Милчева
Искат да я приватизират църквата, защото е като касичка тука идват рейсове от цяла България не само от България от цял свят идват тука.

В момента в интернет има две подписки-петиции - едната в защита на отец Тодор другата в подкрепа на митрополит Николай. Вярващите се съмняват че свещениците от пловдивската епархия доброволно са се включили в алтернативната подписка. 26 хористи, които досега са пели на службите също са напуснали и няма вече да огласят храма.

Арнаудов - хорист
Как да дойдем в църква в която ние вече сме изгонени от тая църква в смисъл отнеха ни свещеника

Пловдивската митрополия ще заведе съдебен иск за клевета срещу миряните от Асеновград, инициирали подписката за свалянето на Митрополит Николай от поста му заради църковни и финансови нарушения.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Улица с ново име в Благоевград
Улица с ново име в Благоевград
Има задържани за обира в Хасково
Има задържани за обира в Хасково