Нуждаем се от много повече време, за да постигнем споразумение за Брекзит, призна днес главният европейски преговарящ Мишел Барние, цитиран от Ройтерс.

Мишел Барние, главен европейски преговарящ за Брекзит
Мишел Барние, главен европейски преговарящ за Брекзит © БТА

В същото време, в началото на срещата на върха на Европейския съюз в Брюксел, Барние обеща, че ще се работи спокойно и търпеливо по въпроса.

Мишел Барние, главен европейски преговарящ за Брекзит: Работим много през последните няколко седмици и дни и нощи с британските делегации, за да постигнем всеобхватно споразумение за оттеглянето на Великобритания от ЕС. Все още не сме постигнали такова. Нуждаем се от време, нуждаем се от много повече време. Ще продължим да работим през следващите седмици спокойно и търпеливо.

Германският канцлер Ангела Меркел обеща да направи каквото може, за да помогне на Европейския съюз да постигне споразумение с Великобритания за Брекзита, предаде Ройтерс.

Все още няма споразумение, призна обаче Меркел на пристигане за срещата на върха на ЕС в Брюксел.

Германският канцлер обяви, че иска "добри отношения с Великобритания".

Ангела Меркел, канцлер на Германия: Щяхме да сме щастливи, ако сделката за излизането бе готова. Вместо това ние сме готови на 90 процента. Но аз ще се заема с въпросите в добър дух и ще опитам всичко за постигане на споразумение. Това би било най-доброто решение и за двете страни.
Ще удължат ли преходния период на Брекзит с една година?

Ще удължат ли преходния период на Брекзит с една година?

Ще има ли споразумение за Брекзит и има ли вероятност преходният период след излизането на Великобритания да бъде удължен с една година? Отговорите се...

Френският президент Еманюел Макрон увери, че "не сме толкова далеч от сделка".

Еманюел Макрон, президент на Франция: Постигнахме голям напредък за Брекзит, сега е време да постигнем споразумение.

Австрийският канцлер Себастиан Курц, чиято страна е ротационен председател на ЕС, изрази надежда за сключване на сделка "през следващите седмици или месеци".

Себастиан Курц, канцлер на Австрия: Няма причина за драматизиране на ситуацията за Брекзит, нищо не подсказва, че преговорите ще се провалят.

Той добави, че би приветствал "дори и малка стъпка в правилната посока" на днешната среща на върха на ЕС.

Пауза в преговорите за Брекзит, изчаква се срещата на евролидерите

Пауза в преговорите за Брекзит, изчаква се срещата на евролидерите

Неочаквано визита в Брюксел на британския министър по Брекзит Доминик Рааб за разговори с главния преговарящ на ЕК Мишел Барние. Еврокомисията организ...