Европейският съюз трябва да се запознае с плана на Великобритания за излизане, преди да се съгласи за отлагане на Брекзит. Това заяви главният преговарящ на Съюза с Обединеното кралство Мишел Барние. В Европейския парламент евродепутатите обсъждаха гласуванията в Камарата на представителите в Лондон. Очаква се на 21 и 22 март Европейският съвет също да реши ще приеме ли удължаване на чл. 50.

Готова ли е Европа за твърд Брекзит - от Страсбург предават специалните ни пратеници Александър Марков и Владимир Богдански.

Брекзит не може да бъде отложен и с 24 часа - е становището на Европейския парламент. Опасността от хаотичен Брекзит без сделка никога не е била по-голяма и страните-членки трябва да се подготвят за такъв сценарий. Това ясно предупреждение отправи главният преговарящ на ЕС с Великобритания Мишел Барние.

Според Барние, ЕС трябва първо да се запознае с плана на Великобритания за отлагане, преди да реши дали ще се съгласи на отлагане.

Мишел Барние, главен преговарящ на ЕС с Великобритания: Цялата отговорност е на Великобритания. Ако Великобритания все още иска да напусне ЕС, тогава този договор, по който преговаряхме с г-жа Мей през последната 1,5 година, е единственият възможен договор. Но Обединеното кралство трябва ясно да каже какво точно иска.
Борисов за Брекзит: Трябва да сме готови на сценарий без сделка

Борисов за Брекзит: Трябва да сме готови на сценарий без сделка

Премиерът Бойко Борисов коментира от личния си профил във Фейсбук сложните преговори между Великобритания и ЕС по споразумението за Брекзит.

Зам.-председателят на ЕК Франс Тимерманс заяви, че ЕС остава с уважение към британския народ, но че от английската политическа система зависи накъде ще поемат събитията оттук нататък.

Франс Тимерманс, зам.-предс. на Европейската комисия: Не виждам по-добро решение от това, което предложихме. Брекзит е много вреден, но това е решението на британския народ. Днес сме в ръцете на британската политическа система. Тя трябва да ограничи вредите от излизането.

Против отлагането на Брекзит е и председателят на Направляващата група за Брекзит в ЕП Ги Верхофстад.

Ги Верхофстад, председател на Направляващата група за Брекзит в ЕП: Аз съм против каквото и да било удължаване - един ден, една седмица, дори 24 часа, ако то не стъпва върху ясен план от Камарата на общините как ще продължи Брекзит. Брекзит за консерваторите и лейбъристите е оръжие, което използват едни срещу други, за да се унищожат.
Какви са възможностите пред Великобритания и какво ще се случи с Брекзит?

Какви са възможностите пред Великобритания и какво ще се случи с Брекзит?

17 дни преди Великобритания да напусне Европейския съюз, за втори път британските депутати отхвърлиха споразумението за Брекзит на премиера Тереза Мей...

Председателят на групата на ЕНП в ЕП Манфред Вебер определи гласуването в Камарата на общините като "катастрофа".

Манфред Вебер, председател на групата на ЕНП в ЕП: Удължаване дори с един ден на Брекзит не е нито нужно, нито възможно, ако не получим ясен план от Обединеното кралство какво искат да постигнат в периода на удължаването.

Водещият евроскептик и брекзитър Найджъл Фараж призова Европейския съвет да наложи вето другата седмица върху евентуално удължаване на Брекзит.

Найджъл Фараж, Обединено кралство, Партия на Брекзит: В моята родина има огромна пропаст между общественото мнение и политическата класа. Но едно е ясно: ние искаме да излезем от ЕС. Затова - наложете вето върху удължаването на Брекзит, ние напускаме на 29 март, вие оставате и двете страни продължаваме живота си.
Евродепутати: Брекзит без сделка означава хаос

Евродепутати: Брекзит без сделка означава хаос

Политическите реакции от Страсбург и Брюксел. Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни заяви, че Брекзит трябва да се случи със сделка. Сп...

Именно лидерите на 27-те ще трябва да решат на 22-и март дали да позволят удължаване на чл. 50 или не. Във всички случаи главният преговарящ Мишел Барние предупреди, че преговорите след удължаването може да продължат до четири години.

Ще има ли Брезкит край, ще стане ясно утре вечер.