НОВИНИ

Мишел Барние: Страните да се готвят за хаотичен Брекзит

Европейският съюз трябва да се запознае с плана на Великобритания за излизане, преди да се съгласи за отлагане на Брекзит. Това заяви главният преговарящ на Съюза с Обединеното кралство Мишел Барние. В Европейския парламент евродепутатите обсъждаха гласуванията в Камарата на представителите в Лондон. Очаква се на 21 и 22 март Европейският съвет също да реши ще приеме ли удължаване на чл. 50.

Александър Марков
от Александър Марков
07:17, 14.03.2019
Чете се за: 01:27 мин.
По света

Брекзит не може да бъде отложен и с 24 часа - е становището на Европейския парламент. Опасността от хаотичен Брекзит без сделка никога не е била по-голяма и страните-членки трябва да се подготвят за такъв сценарий. Това ясно предупреждение отправи главният преговарящ на ЕС с Великобритания Мишел Барние.

Според Барние, ЕС трябва, първо, да се запознае с плана на Великобритания за отлагане, преди да реши дали ще се съгласи на отлагане.

Мишел Барние, главен преговарящ на ЕС с Великобритания: Цялата отговорност е на Великобритания. Ако Великобритания все още иска да напусне ЕС, тогава този договор, по който преговаряхме с г-жа Мей през последната 1,5 години, е единственият възможен договор. Но Обединеното кралство трябва ясно да каже: какво точно иска.
;

Зам.-председателят на ЕК Франс Тимерманс заяви, че ЕС остава с уважение към британския народ, но че от английската политическа система зависи накъде ще поемат събитията оттук нататък.

Франс Тимерманс, зам.-председател на Европейската комисия: Не виждам по-добро решение от това, което предложихме. Брекзит е много вреден, но това е решението на британския народ. Днес сме в ръцете на британската политическа система. Тя трябва да ограничи вредите от излизането.

Против отлагането на Брекзит е и председателят. на Направляващата група за Брекзит в ЕП Ги Верхофстад.

Ги Верхофстад, председател на Направляващата група за Брекзит в ЕП: Аз съм против каквото и да било удължаване - един ден, една седмица, дори 24 часа, ако то не стъпва върху ясен план от Камарата на общините как ще продължи Брекзит. Брекзит за консерваторите и лейбъристите е оръжие, което използват едни срещу други, за да се унищожат.

Председателят на групата на ЕНП в ЕП Манфред Вебер определи гласуването в Камарата на общините като "катастрофа".

Манфред Вебер, председател на групата на ЕНП в ЕП: Удължаване дори с един ден на Брекзит не е нито нужно, нито възможно, ако не получим ясен план от Обединеното кралство какво искат да постигнат в периода на удължаването.

Водещият евроскептик и брекзитър Найджъл Фараж призова Европейския съвет да наложи вето другата седмица върху евентуално удължаване на Брекзит.

Найджъл Фараж, евродепутат от Обединено кралство, The Brexit Party: В моята родина има огромна пропаст между общественото мнение и политическата класа. Но едно е ясно: ние искаме да излезем от ЕС. Затова - наложете вето върху удължаването на Брекзит, ние напускаме на 29 март, вие оставате, и двете страни продължаваме живота си.
;

Именно лидерите на 27-те ще трябва да решат на 22 март дали да позволят удължаване на чл. 50, или не. Във всички случаи главният преговарящ Мишел Барние предупреди, че преговорите след удължаването може да продължат до 4 години.Ще има ли Брезкит край, ще стане ясно утре вечер.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Русенец, осиновен в САЩ, се завърна с дарение в дома, в който е израснал
Русенец, осиновен в САЩ, се завърна с дарение в дома, в който е израснал
Конференция за бъдещето на Сирия започва в Брюксел
Конференция за бъдещето на Сирия започва в Брюксел