НОВИНИ

Мишел Темер е новият президент на Бразилия

Мишел Темер официално встъпи в длъжност като президент на Бразилия след вчерашното решение на Сената да отстрани от поста окончателно Дилма Русеф. Новият държавен глава обяви, че възстановяването на страната от икономическата криза ще е негов водещ приоритет.

Георги Петров
от Георги Петров
07:07, 01.09.2016
Чете се за: 00:48 мин.
По света
мишел темер новият президент бразилия

Темер категорично отхвърли твърденията на Русеф, че е била отстранена от президентския пост с държавен преврат и определи решението на Сената като "демократично и прозрачно".

Мишел Темер, президент на Бразилия: Приемам президентския пост на Бразилия след демократично и прозрачно решение на Националния конгрес. Това е време на надежда и на увереност в Бразилия. Несигурността приключи. Време е да обединим страната и да поставим националните интереси над интересите на специални групи.

Новият държавен глава заяви още, че сред приоритетите му ще бъдат намаляване на безработицата, която към момента обхваща над 12 милиона бразилци, и на държавния финансов дефицит, който надвишава 170 милиарда. Темер подчета, че местните предприемачи и чуждите инвеститори трябва да видят политическа стабилност и административна ефективност, за да продължат своята дейност.

В Сао Пауло имаше сблъсъци между силите на реда и поддръжници на Русеф, които протестираха бурно срещу смяната на президента. Същевременно в града имаше и демонстрация в полза на Темер, където хората празнуваха импийчмънта на Русеф, като повалиха гротескна надуваема фигура на вече бившия президент на страната.

Чуждестранните реакции също не закъсняха, като Венецуела и Еквадор изказаха солидарност с думите на Дилма Русеф, отзоваха своите посланици в Бразилия и обявиха смяната на държавния глава за преврат. От Съединените щати обявиха, че демократичните институции в Бразилия са се придържали в действията си към конституционната рамка и че отношенията между двете страни ще останат силни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Стрелба в Копенхаген, има ранени
​Стрелба в Копенхаген, има ранени
Депутатите изслушват докладите за защита на класифицираната информация
Депутатите изслушват докладите за защита на класифицираната информация