НОВИНИ

Ядрена следа в терористичния пъзел

Каква е бил първоначалната мисия на брюкселската терористична клетка, която беше разбита от полицията с ареста на Салах Абдеслам? Все по-ясно е, че мишена на терористите е била атомната енергийна система на Белгия, сочат проучвания на белгийски медии.

Фани Аронова
от Фани Аронова
20:09, 25.03.2016
Чете се за: 00:50 мин.
По света

Може би първият сигнал се появява през декември миналата година, когато при обиск в Брюктсел, в дома на заподозрян за атентатите в Париж, е открит 10-часов видеозапис от скрита камера. Едва на 17 февруари властите оповестяват, че камерата е била монтирана пред дома на директора на белгийската ядрена програма. На записа с дължина 10-тина часа се вижда как той излиза и се прибира.

Прокуратурата не дава подробности. Но след ракритието 140 военни са изпратени да охраняват белгийските атомни електроцентрали. Вероятно тези мерки за сигурност са накарали терористите да се насочат към по-лесни мишени, коментира пресата.

Белгия има общо 7 действащи ядрени реактора. Четири от тях са в АЕЦ Дул, която е част от промишлен комплекс в пристанището на Антверпен.

Другите три реактора са в АЕЦ Тианж, която се намира в Източна Белгия, на 20 км от Лиеж. Миналата седмица там е изпратено ново военно подкрепление. Наскоро 11 служители са лишени от достъп до секретния обект съобщава белгийската държавна телевизия. Четирима от тях са отстранени веднага след атентатите в Брюксел.

Ядрената следа в терористичния пъзел допълват данни от пресата, че камерата пред дома на ядрения шеф е прибрана от двама души и те са братята Бакрауи, които се взривиха в Брюксел. Белгийската прокуратура отказва да коментира извода, че терористите са готвели атака срещу ядрени обекти.

В същото време шефът на Международната агенция за атомна енергия Юкия Амано призова всички държави да подсилят охраната на ядрените обекти заради риска от "ядрен тероризъм".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лагер по финансова грамотност за ученици
Лагер по финансова грамотност за ученици
Десетки сигнали за терористични заплахи от вчера
Десетки сигнали за терористични заплахи от вчера