18-ият български военномедицински екип се завърна от Мали. Ротацията дойде седмица, след като колегите им заминаха, за да подсигурят Мисията на Европейския съюз за обучение на силите за сигурност в африканската държава. Българските военни лекари са в постоянна готовност да помагат във всяка точка на света. Екипът ни се срещна с един от най-младите членове на задграничната мисия веднага след завръщането на екипа. За избора да останеш в България и за мисията на лекаря вижте в репортажа на Боряна Черганова.

д-р Станимира Цурова - авиолекар "Аз съм старши лейтенант Станимира Вилис Цурова. Военен лекар съм от 5 години, работя в 24 авиобаза в Крумово. За този период до момента съм била на 3 мисии в Мали. Мисията е предизвикателство да се справиш с нея и няма място за страх. Страхът води до колебание, а колебанието до сбъдването на най-големите ти страхове, затова трябва да действаш. Мисията не е пожелание, тя е заповед, при военните лекари имаш заповед да отидеш на мисия и отиваш. Ние все пак сме военни иизпълняваме заповеди. Нашата основна работа и задължения е в Бамако - столицата на Мали. Самата мисия тренировъчна заема почти цялата територия на Мали, както в Бамако, така в Гао, Кидао в Коликоро има бази, в които се тренират хора."

Тя е на 31 години. Няма Фейсбук, но има военни медали. Мечтае за мисии в Афганистан. Решила е да служи на родината си въпреки трудностите, които трябва да преодолява. С избора си на професията авиолекар сбъдва две от мечтите си - да е лекар и да е част от военновъздушните сили.

д-р Станимира Цурова - авиолекар "Това също е една моя страст , да бъда част от ВВС като медицинско осигуряване, като лекар. Какво представлява тази камера, в която сме в момента и за какво се използва тя? Това е хипобарна барокамера, в която се изследва действието на хипоксията на летателния състав."

Заедно с представители от 25 националности доктор Цурова служи под ръководството на шестима генерали - от Франция, Испания, Белгия и Германия. В Мали служи и като посланик на България.

д-р Станимира Цурова - авиолекар "Лекарят е освен лекар, началник на медицинския екип е и старши национален представител и освен това амбасадор, тъй като в Мали няма посолство на България и ако българи по една или друга причина се намират на територията на Мали и бъдат в опасност. Националният представител, който е на мисията, той съответно трябва да се погрижи за тях като организира тяхната евакуация."

Климатичните условия са едни от най-тежките в Мали. Жега до 40 градуса и влажност на въздуха 90 процента. Болестите, които дебнат всички на мисията са колкото екзотични, толкова и смъртоносни.

д-р Станимира Цурова - авиолекар "Тропически заболявания, паразитози, малария. Това е по-голямата опасност, колкото чисто от военен аспект нападение."

Симптомите на малария са грипоподобни, затова Цурова съветва всеки пътувал до екзотична страна да информират лекаря си и да бъдат много внимателни с всяко повишаване на температурата.

д-р Станимира Цурова - авиолекар сновно маларията е много висока температура, особено вечер, главоболие, което е много специфично при малариите, съответно, гадене и мускулна отпадналост.

След завръщането си от Мали Цурова преминава успешно рутинните прегледи във Военномедицинската академия. Следващото предизвикателство за младия лекар тук в България е специализация по Авиомедицина.