НОВИНИ

Мисия "Координатор по донорство"

Координатори по донорство са хората, които са избрали за своя мисия да убеждават, че смъртта може да роди живот. Запознайте се с д-р Сибила Маринова и д-р Ваня Лъчезарова, които работят в Реанимацията на Великотърновската болница. А отскоро са започнали и информационна кампания в училищата в подкрепа на донорството.

Юлия Наева
от Юлия Наева
11:25, 31.10.2016
Чете се за: 02:05 мин.
Още
мисия координатор донорство

Те от онези, отдадени до болка на професията и призванието си. За д-р Сибила Маринова и д-р Ваня Лъчезарова донорството е кауза.

Сибила Маринова - началник "Реанимация" на Великотърновската болница, координатор по донорство": С донорство се занимаваме, защото спасяваме човешки животи, каквато е нашата работа!
Д-р Ваня Лъчезарова - координатор по донорство: Въпреки че си изморен адски много психически и физически, се чувстваш адски доволен от свършената работа, тъй като знаеш, че си спасил няколко човешки живота!

За да бъде спасен всеки един човешки живот, те се борят с най-трудното - да спечелят доверието на близките. Да ги накарат да повярват, че частица от починалите - за някого може да бъде целия свят.

Д-р Ваня Лъчезарова - координатор по донорство: Всеки лекар, координатор, който попитате, ще ви каже, че това е най-тежката част от това задължение, много е емоционално...при нас всеки път завършва със сълзи задължително.
Сибила Маринова - началник "Реанимация" на Великотърновската болница, координатор по донорство": Едновременно с това да им съобщиш лошата новина, че техния близък е починал, трябва да поискаш от тях да бъдат толкова силни и благородни, за да дарят органите на своя близък!
Д-р Ваня Лъчезарова - координатор по донорство: Хората в първия момент се стъписват и трудно разбират какво им казваш, трябва няколко пъти да им го обясниш... и вече го разберат - драмата е голяма!

Последната им донорска ситуация е била на 12-ти октомври. Тогава органите на 61-годишна жена, изпаднала в мозъчна смърт, дали шанс за живота на други хора.

Сибила Маринова - началник "Реанимация" на Великотърновската болница, координатор по донорство": Плачейки, съпругът й и двете й дъщери, веднага се съгласиха за донорство!

И докато в сълзите си едни намират сили да превъзмогнат мъката и да помогнат, до други - остават все така недоверчиви.

Сибила Маринова - началник "Реанимация" на Великотърновската болница, координатор по донорство": Тази година беше случая - млад мъж с мозъчен кръвоизлив. Казахме на близките...те поискаха второ мнение. След което се върнаха, колега - лекар, не мога да го нарека, им беше казал, че ние се опитваме да убием техния близък, за да му вземем органите. Сами разбирате, че това няма нищо общо с медицината..нещо потресаващо. Абсолютно разбирам реакцията им, ако и аз съм на тяхно място, и аз бих реагирала по този начин. Последва републикански консултант по неврохирургия...чиито мнения съвпаднаха с нашите. Но донорска ситуация не се стигна, разбираемо...беше доста неприятно и за нас, и за близките!

Въпреки неразбирането и трудностите, и за миг не са се замисляли да се откажат. Напротив. Започнали са информационна кампания в училищата, за да може посланието им да стигне до младите хора.

Сибила Маринова - началник "Реанимация" на Великотърновската болница, координатор по донорство": Успяваме да привлечем вниманието им. В началото са шокирани...нормално. Говорим с тях за неща, които са стряскащи.
Д-р Ваня Лъчезарова - координатор по донорство: Първият въпрос, който деца задава е - как може аз да отида и да декларирам, че съм съгласен да бъда донор...Друго детенце попита - добре де, защо хората постъпват така и отказват?!
Сибила Маринова - началник "Реанимация" на Великотърновската болница, координатор по донорство": Едното от момченцата ме попита "Ами, ако аз нямам близки, ако съм в мозъчна смърт, кой ще вземе решение вместо моите близки!?! Което означава, че те са чули какво им говорим!!!

Искат да ги чуят и възрастните.

Д-р Ваня Лъчезарова - координатор по донорство: Хората трябва да са информирани и да знаят, че доказването на мозъчна смърт е категорично и регламентирано. Грешка не може да стане! И никой няма да злоупотреби с това нещо!!!
Сибила Маринова - началник "Реанимация" на Великотърновската болница, координатор по донорство": Когато един лекар се изправи пред тях, за да отнеме тяхната надежда, той дава надежда на някой друг. Затова - донорството спасява животи, а животът е дар!
Д-р Ваня Лъчезарова - координатор по донорство: Хората да бъдат благородни и да мислят и за страданието на другите и да бъдат готови да помогнат!
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Скандалът с имейлите на Клинтън се разгаря
Скандалът с имейлите на Клинтън се разгаря
Медицинските бележки на учениците задължително и с номера на амбулаторния лист
Медицинските бележки на учениците задължително и с номера на амбулаторния лист