В навечерието на 6 май ще ви разкажем за мисията на военните лекари. Истории от първо лице разказва директорът на ВМА бригаден генерал професор Венцислав Мутафчийски.

Бригаден генерал проф. Венцислав Мутафчийски - директор на ВМА: Това е от Кербала. Това парче е от цистерната. Тогава се взриви камион цистерна.
Това е един от най-тежките моменти в Българската армия, когато загинаха шест човека, повече от 60 имаше ранени след нападението на нашата база в Кербала.

След атаката срещу база "Индия" в Кербала е изпратен хирургът и настоящ директор на Военномедицинска академия бригаден генерал Венцислав Мутафчийски.

бригаден генерал проф. Венцислав Мутафчийски - директор на ВМА: Моята функция беше да отида с екип в Кербала, да издирим всички болни, които са настанени в различни болници, да оценим кои могат да понесат транспорт и кои не могат и да ги евакуираме в България.
Това преобърна живота ми и кариерата ми на 180 градуса. Тогава всъщност разбрах, че въпреки че се водя военен аз нищо не разбирам от взривна травма. Взривната травма не се разглеждаше различно от огнестрелните наранявания. И така излезе и първата ми дисертация, която е на тема "взривни травми".


Професор Мутафчийски е хирург с опит в три военни мисии: в Македония, Ирак и Афганистан.

бригаден генерал проф. Венцислав Мутафчийски - директор на ВМА: Няма да забравя например първата ми операция над испански войник в Афганистан. Аз и още един мой колега бяхме единствените хирурзи на площ колкото е Югозападна България. И трябваше да оперираме пострадал испански войник, ние сме в испанска база, в испанска болница. Мина всичко благополучно. Излизайки от операционната видях цялата база чака пред болницата да видят какъв е резултатът. Просто настръхнах, адреналинът нахлу в тялото ми. Представяте ли си две хиляди чифта очи вперени с надежда. Това е техният приятел, плюс това той беше любимец на базата.

Първата мисия на български военни лекари е през 1906 г. в Руско-японската война. По-късно наши сънародници оставят следа в историята на други държави.

бригаден генерал проф. Венцислав Мутафчийски - директор на ВМА: Скоро бях на посещение в Алжир, където все още помнят и таят топли чувства и изреждат всички по име наши лекари, които са били в Алжир след 62-ра година, когато Алжир се освобождава от присъствието на Франция.
Има цели институти в Алжир, които са създадени от наши лекари. Например д-р Димитров, който не е между живите е създал техния алжирски институт за авиационна медицина.

Именно ограниченият ресурс по време на война води до едни от най-важните открития в медицината през последните десетилетия.

бригаден генерал проф. Венцислав Мутафчийски - директор на ВМА: Като се вземе кръвопреливане, евакуация, вливането на разтвори, бистри разтвори. Това, което сега всеки отива - включиха ми банка. Ами това е измислено по време на война.
бригаден генерал проф. Венцислав Мутафчийски - директор на ВМА: Един от кумирите ми във военната медицина, това е маршал Ларейн, който е бил личният лекар на Наполеон. Така се казва - личният лекар, а всъщност той е бил шефът на медицинската му служба, който въвежда нещо, което е толкова революционно за времето си. До тогава - до Маршал Ларейн се е водила битка и след края на битката се събират ранените. Който оцелее, оцелее. Той въвежда за първи път по време на бойните действия да се евакуират ранени в безопасна среда и да бъдат лекувани.
Много е възпитателно. Затова държа и всички офицери, които са тук да минат през такива мисии.

В момента на мисия зад граница са петима български лекари. Разпределени са в Афганистан, Босна и Мали.

Започва подготовката за военния парад на 6 май

Започва подготовката за военния парад на 6 май

Започва подготовката за военния парад на 6 май. Ще бъдат изпълнявани тренировъчни полети, а в същото време в страната ще има предислоциране на военна...

Още по темата Ден на храбростта