Напрежение снощи и тази сутрин в малко градче в Австрия на границата с Унгария. Полицията издирваше отвлечена 88-годишна жена, майка на богат мениджър от благороднически произход. Следобед настъпи неочакван обрат - възрастната дама се появи невредима в другия край на Австрия - при дъщеря си в Тирол.

Вече е ясно, Магдолна Терезия Отрубаи е добре и всичко с нея е наред. По-невероятното е, че предполагаемите похитители сами са се обадили в полицията, която снощи организира мащабна операция по издирването ѝ. Според информацията дадена на властите, възрастната жена сама и доброволно е тръгнала с трима мъже в колата им.

Снощи се разбра, че тя се е разхождала заедно с придружителка в малкото градче Айзенхютенщат. Две черни лимузини спират, изтласкват другата жена настрана, докато дамата с благороднически произход се качва в едната от колите.

Хелмут Марбан - Полицейска служба, Бургенланд: Всички замесени в този случай вече са дали показания. Според тях и след разговор с 88-годишната жена стигаме до заключението, че тя наистина е тръгнала доброволно. Разследването обаче продължава.

Според слухове причината за изчезването на дамата снощи вероятно е вътрешносемеен спор. Магдолна Отрубай наскоро се е преместила от Тирол в разположената в другия край на Австрия провинция Бургенланд. Фамилията Естерхази, от която произхожда изчезналата и появила се жена, е изключително влиятелна. Корените ѝ могат да се проследят чак от 13 век. Предприятията на семейството през 2017 правят оборот от 53 млн евро. Затова първоначалната версия беше за отвличане.

Дворецът на Естерхази, Айзенхютенщат, Австрия
Дворецът на Естерхази, Айзенхютенщат, Австрия © БТА