НОВИНИ

Службите задържаха близо половин тон хероин - рекорд за България

Рекордно за България количество хероин задържаха агенция "Митници", МВР и прокуратурата при съвместна акция. Службите са открили близо половин тон хероин в български ТИР, който превозвал теракотени плочки за Холандия, съобщиха на извънреден брифинг директорът на Агенция "Митници" Георги Костов, главният прокурор Сотир Цацаров и главният секретар на МВР Младен Маринов. Количеството хероин е най-голямото задържано досега у нас в едно превозно средство, но по стар и добре познат маршрут - от Иран през България за Холандия, поясни Цацаров.

Александър Марков
от Александър Марков Оператор: Христо Златков
12:12, 21.05.2017
Чете се за: 01:33 мин.
У нас

Българският ТИР, който превозва ирански теракот за фирма за хранителни подправки в Холандия, буди съмнение у митничарите на граничния пункт "Видин-Калафат". Направен рентгенов анализ показва съмнително съдържание в ТИР-а. Отваряйки палетите, митничарите откриват хероин на прах в найлонови пликове, укрити между теракотените плочки на дъното, разкри директорът на Агенция "Митници".

;
Георги Костов, директор на Агенция "Митници" - Общо са иззети 400 пакета по 1055 гр. - общото тегло на иззето наркотично вещество е 423 кг. и 222 гр. Прогнозните му цени по разценка на съдебната ни система е 63,4 млн. лв.
;
Сотир Цацаров, главен прокурор - Количество наркотично вещество, което всъщност е на практика нещо като национален рекорд. На практика представлява най-голямото количество наркотик, което да настоящия момент е задържано в едно транспортно средство на наша територия.
;

Полеви тест показва 70% чистота на хероина. 56-годишният българин - шофьор на камиона - веднага е арестуван. В хода на разследването службите разкриват целия път на хероина: ирански ТИР с теракотени плочки влиза у нас на 17 май и спира в София, където в склад на столична фирма плочките с хероина са претоварени на български камион.

;
ст. комисар Младен Маринов, главен секретар на МВР - Цялата тази система е изградена с оглед на това, да се прекъсне връзката с Иран, тъй като тя е рискова държава по отношение на стоки и товари, превоз на стоки и товари към Западна Европа.
;

Управителят на софийската фирма е арестуван. Иранско-холандската следа, обаче, изниква в още два случая. На 24 април митничарите на пункта "Капитан Андреево" спират ирански ТИР на път за Холандия. Камионът превозва подправки за паниране на пиле. Между пакетите митничарите откриват 214 кг. хероин. На 5 юли миналата година службите отново спират ирански ТИР за Холандия, превозващ доматени консерви. Някои от тях пълни с дрога.

;
Сотир Цацаров, главен прокурор - Огледът е доста труден от физическа гледна точка, по простата причина, че на колегите както от прокуратурата, така и от митниците и полицията им се налага, използвайки нормални отварачки, да отворят цялото количество на ТИР-а, тоест всички кутии, в които има доматено пюре. В част от тях няма пюре, има хероин. И двата случая до момента, общо взето, си имат някакъв кухненско-готварски елемент. Друг е въпросът дали той ще стигне до крайния потребител.
;

И в трите опита за трафик на хероин общ е само маршрутът - от Иран през България за Холандия. Чрез международна правна помощ българските служби търсят крайния получател на пратките, обясни Цацаров. Главният прокурор, главният секретар на МВР и шефът на митниците похвалиха работата на службите и Междуведомствения координационен център за борба с контрабандата, които разкрили наркосхемата за по-малко от 24 часа. Дали предстоят още арести, тепърва ще стане ясно.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Фестивал на улица Абаджийска в Пловдив
Фестивал на улица "Абаджийска" в Пловдив
Инспектори ще проверяват търговците, свързани с абитурентските балове
Инспектори ще проверяват търговците, свързани с абитурентските балове