НОВИНИ

Митничари откриха хиляди литри ракия без документи в два манастира

Повече от 2300 литра нелегална ракия е открита при проверка на Бачковския манастир и Троянския манастир. Това съобщиха от агенция "Митници". Една част от алкохола бил съхраняван в бидони, а по-малко количество – в бутилки без бандерол. Помещенията са запечатани, а на управата на двата манастира са съставени актове за нарушението.

БНТ2-Пловдив
от БНТ2-Пловдив Димитър Димитров
16:11, 09.02.2017
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

В едно от избените помещения на Троянския манастир митничарите открили 1500 литра спиртна напитка, за която липсвали документи и още 372 бутилки без бандерол. Игуменът на обителта заяви, че ракията е специална селекция. Тя се използвала само за представителни случаи и с рекламна цел за популяризиране на региона.

Епископ Сионий - игумен на Троянския манастир
„В тази колекция се съхраняват колекции от 1965 г. и от всички следващи години, като по-голямата част от колекцията е от годините от 1982 до 1995 г. Това са напитки, които са предназначени за избата, те не се продават, нито пък са се продавали някога.”

Заради производството без платен акциз Троянският манастир ще бъде глобен. Акт за същото нарушение е съставен и на Бачковската духовна обител. Там са открити 400 литра наливна ракия без документи и още 360 бутилки без бандерол.

Игуменът на Бачковския манастир архимандирт Симон отказа да застане пред камера като обясни, че вече се е консулитрал с адвокати и ще обжалва акта. По думите му алкохолът без бандерол е дарение от вярващи, а ракията, която обителта прави от векове е изварена безвъзмездно в Асеновград.

Ако глобите не бъдат платени, цялото количество манастирска ракия ще бъде иззето. За подобно законово нарушение през лятото на миналата година беше образувано досъдебно производство срещу дейността за поморийския манастир „Свети Георги”. Тогава бяха открити близо 2 тона и половина алкохол и два нерегистрирани казана за варене на ракия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Международният Червен кръст прекъсна дейността си в Афганистан
Международният Червен кръст прекъсна дейността си в Афганистан
Министър Балтова иска консенсус по проблемите в Закона за туризма
Министър Балтова иска консенсус по проблемите в Закона за туризма