Разследващ митнически инспектор е задържан заради длъжностно присвояване на 100 000 турски лири, съобщават от пресцентъра на Апелативната прокуратура в Пловдив.

Валутата е била конфискувана от шофьор на автобус на граничен пункт „Капитан Андреево“, тъй като не е била декларирана, през лятото на 2016-та година. Парите били веществено доказателство по решено досъдебно производство. Следовател е установил, че лирите липсват вчера. След това е бил задържан и самият инспектор. Пред адвоката си обяснил, че взел валутата тъй като дължал пари на банки и бил притиснат от финансовите институции. Имал намерение да ги върне. Той признал деянието си, за да не навреди на колегите си. По случая е образувано досъдебно производство.

Надя Митева, прокурор РП-Свиленград: Повдигнато е обвинение на действащ митнически инспектор. В хода на разследването са събрани доказателства, че са присвоени сумата от 59 000 лв. Представляващи 100 000 лири. Тези лири са веществени доказателства до друго досъдебно производство. Разследването е в начална фаза предстоят много следствени-процесуални действия.