Димитър Желязков - Митьо Очите остава в ареста, реши окончателно Специализираният апелативен съд. Съдебният състав прецени, че няма опасност Желязков да се укрие, но ако е на свобода, може да продължи да извършва престъпления.

Основният аргумент, с който защитата на Митьо Очите настояваше за по-лека мярка за неотклонение, беше здравословното състояние на обвиняемия.

Адвокат Илиян Василев поиска съда да назначи съдебно-медицинска експертиза заради наранявания, които Митьо Очите е получил при стрелбата срещу него през 2016 г. Съдът отказа да уважи това искане с аргумента, че то е от компетенцията на наблюдаващия делото прокурор.

Пред съда Желязков заяви, че не иска да бъде на свобода, желае само преглед от лекар.

Николай Христов, прокурор: Той е прегледан от медицински екип и е установено, че той е здрав. Не се налага някаква интервенция, някакво конкретно, специално лечение към момента.

Според съда, ако е необходимо, Желязков може да получи медицинска помощ в болницата към Централния затвор в София, както и във всяко друго лечебно заведение.

Съдиите приеха, че има достатъчно доказателства, които да уличават Митьо Очите, че е ръководил организирана престъпна група, изнудвала, рекетирала и нанасяла побои на много хора, извършвала е палежи и разпространявала наркотици.

В мотивите си, съдебният състав записа, че ако е на свобода, Желязков може да продължи с престъпната си дейност.

Николай Христов, прокурор: Той е осъждан два пъти за ръководство и участие в ОПГ. Може да се е поправил, но с оглед събраните доказателства, това не личи.

Прокуратурата възнамерява в кратки срокове да внесе и обвинителния акт срещу Димитър Желязков и останалите задържани от неговата група.

Митьо Очите пред съда: Отидох на лекар в Турция, там съм опериран

Митьо Очите пред съда: Отидох на лекар в Турция, там съм опериран

Специализираният наказателен съд гледа мярката на екстрадирания Димитър Желязков – Митьо Очите, който е с повдигнати обвинения за извършени престъплен...