НОВИНИ

Митрополит Антоний: Големите християнски празници са изпитание за нашата вяра

В последните години се вижда, че много млади хора се връщат към традициите, към вярата, отбеляза Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний в "Денят започва с Георги Любенов". Според него това прави много по-голяма отговорността на всички нас - и духовните учители, и наставниците на подрастващата младеж да ги водим по правия път.

Росица Белева
от Росица Белева
09:52, 24.12.2017
Чете се за: 01:03 мин.
У нас
Митрополит Антоний: Тези красиви красиви традиции, които българският народ е съхранил и продължава да преподава на идните поколения, ние трябва да ги преподаваме по този правилен начин, по който сме ги приели и ние. Стремежът за съвършенство кара да има един прогрес, но този прогрес не трябва да бъде в разрез на всяка цена с божиите правила и божествените закони.

Големите християнски празници са изпитание за нашата вяра, смята митрополит Антоний. По думите му, като че ли духът на модернизма, който идва от Запад към българския народ, по някой път поставя тази вяра на изпитание.

Митрополит Антоний: Виждаме едни лутания, коледни намаления, едно препускане от магазин в магазин, от мол в мол, забравяйки за същността на празника, забравяйки, че чакаме най-скъпия гост в нашите домове и трябва да го посрещнем не с ценни или скъпоценни дарове, а преди всичко да принесем нашите дарове, които са смирение, любов, добродетелност.

Коледните рождественски базари, които се правят в цял свят, преди всичко са от ображение на дългоочакваната радост, обясни митрополит Антоний. Но не бива с това да се изчерпва празникът.

Митрополит Антоний: Смисълът на празника трябва да го преживеем в храма, в молитва, в нощта, когато всички знаем на 24 декември от близо и далеч се събират малки и големи, млади и стари се събират около семейното огнище, което е възпроизвеждане на това вековно чакане на раждането на Спасителя. Така че не е важно дали ще сложим 1,2, 3, 5, 10 ястия, но прекалената суетня около трапезата като че ли измества центъра на тази трапеза, който е именно повитият в ястие богомладенец, който ни благославя и дарува.

Църквата отрича и едната, и другата крайност, трябва да бъдем умерени във всичко, трябва да се държим за доброто, съветва митрополит Антоний. Не бива само в няколко дни през годината да бъдем смирени, да се сещаме за страдащите, за гладните, за жадните, за онеправданите. Това е ежедневието на всеки един християнин.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Перник коледарите тръгват по къщите още от ранни зори
В Перник коледарите тръгват по къщите още от ранни зори
Чудо подари ми- коледна песен в подкрепа на деца в риск
"Чудо подари ми"- коледна песен в подкрепа на деца в риск