Семейното възпитание е изцяло родителско право, извън случаите на насилие и изоставянето на родителските задължения. Това заяви в Сутрешния блок на БНТ Западно и Средноевропейският митрополит Антоний.

Според църквата, която излезе с позиция в защита на авткоритета на традиционното българско семейство, в Националната стратегия за детето "се правят опити за институционализиране на родителството".

Митрополит Антоний каза, че стратегията дава прекалена власт на институциите за сметка на родителските права.

Според него са възможни случаи на злопутреба с правата на детето, за "да се унижи и принизи ролята на родителите".

Западно и Средноевропейски митрополит Антоний: За нас е важно, че ние сме за запазване на традиционното семейство, с правото на възпитание на родителите, такова, каквото трябва да бъде и каквото ние знаем според църквата. Ние сме и против насаждането на нетрадиционни практики от европейските държави, например скандинавските държави, защото сме свидетели как леко се прокрадват модели за възпитание на децата от еднополови бракове.

Той припомни, че според учението на църквата семейството се състои от мъж и жена.

Митрополит Антоний коментира и предстоящото посещение на папа Франциск в България.

Светият синод е информирал представителите на папата още в самото начало, че общо богослужение и молитва с папа Франциск не може да има. Въпреки това среща с между папата и патриарх Неофит и Светия Синод ще има.Предвижда се и мълчалива молитва в катедралата "Св. Александър Невски".

Българската православна църква оказва гостоприемство при визитата на папата, увери митрополит Антоний.

Западно и Средноевропейски митрополит Антоний: Напрежение между католическата църква и БПЦ няма. Всичко останало са провокации, които целят по някакъв начин да саботират предстоящата визита.