НОВИНИ

Митрополит Антоний: Светият синод не действа едностранно относно МПЦ

Целта на Светия синод е да бъде вдигната схизмата от Македонската православна църква и да се възстанови евхаристийното общение с останалите поместни църкви, каза в студиото на "Денят започва" Западно и Средноевропейки митрополит Антоний. Първото, което трябва да се направи, е в преговорите с Македонската църква, за да се изчистят възможните исторически пречки.

bnt avatar logo
от БНТ
08:11, 28.11.2017
Чете се за: 01:14 мин.
У нас
Западно и Средноевропейки митрополит Антоний: Не бива да бъде потикван този процес и възприеман само от страна на БПЦ, защото нашата църква взе това свое решение, за да може наистина да се съгласува с останалите православни поместни църкви, като съдействаме за кананоичния статут на МПЦ, за да излезе от тази схизма и да се възстанови евхаристийното общение с останалите поместни църкви. Това е най-важното, защото тази църква вече дълги години страда от тази изолация. Ние сме длъжни на поисканото от тях съдействие да откликнем.

Митрополит Антоний обясни и че вече е създадена комисия, която да обсъди всички детайли с подобна комисия, излъчена от МПЦ.

Западно и Средноевропейки митрополит Антоний: Решението на Светия синод е ясно, то не е двузначно. Водени от нашия дълг, проявявайки христианска любов Светият синод благоразсъди и след обстойни разисквания взе това свое решение да съдейства пред поместните православни църкви за установяване на каноничния статут на Македонската православна църква. Веднага след това Светият синод излъчи комисия, която включва две трети от членовете на синода - 8 митрополити, председател е Старозагорският митрополот Киприян. Именно тази комисия ще се срещне първо с такава излъчена комисия, която вече има от Македонската православна църква, където да можем да конкретизираме, да уточним подробностите от техните искания, та да можем всички ние да отидем и да се застъпим пред всички поместни православни църкви с ясни и конкретни искания от страна на МПЦ. Оттам нататък да чакаме решенията им.

Това е единственото канонично решение, не бива да се разглежда едностранно и под натсиск, няма как да стане да признаем едностранно автокефалията на МПЦ, бе категоричен митрополитът.

Западно и Средноевропейки митрополит Антоний: Ако го направим, има опасност сами да попаднем под схизма, а при този вариант няма как да помогнем на МПЦ. Трябва да се абстрахираме от крайни националистически настроения.

Той отбеляза, че Светият синод ще се допитва и до канонисти и историци по въпроса, за да може отношенията между МПЦ и другите поместни православни църкви да бъдат доведено до един успешен край.

Схизмата е въведена от Сръбската църква. В момента текат разговори между двете църкви, но именно Сръбската трябва да вдигне схизмата, отбеляза митрополит Антоний.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борисов: Предстои ни година, в която може да сме водещи и в Изтока, и в Запада
Борисов: Предстои ни година, в която може да сме водещи и в Изтока, и в Запада
КЗП: ​По-голямата част от сигналите за фалшиви намаления бяха основателни
КЗП: ​По-голямата част от сигналите за фалшиви намаления бяха основателни