Ловчанският митрополит Гавриил обясни днес в специално изявление, че всъщност становището на Синода е изготвено от Десислава Панайотова, отговорен редактор на сайта на Патриаршията. До това се стигнало, тъй като на 8 февруари изтичал срокът за обществена дискусия на сайта на Министерския съвет и време за изготвяне на позиция по Стратегията нямало.

Единствено Десислава Панайотова била работила по въпроса и написала проект на текст. Митрополит Гавриил ѝ препоръчал да съкрати материала си, да обърне внимание на въпросите, които се поставят в концепцията и само с две-три изречения да потвърди, че абортите са неприемливи за църквата.

Той нямал време да прочете последната редакция и накрая се оказало, че Панайотова не е спазила препоръките и първоначалният текст почти не е променен. Митрополит Гавриил добавя, че проектът бил разпратен на всички митрополити, никой не казал, че е против, а двама дори предложили да се пусне в сайта на Министерския съвет, за да се спази срока, а после да се доусъвършенства.

Неофициално:Становището за Стратегията за детето не е гласувано от Светия синод

Неофициално:Становището за Стратегията за детето не е гласувано от Светия синод

Становището на митрополитите за Националната стратегия за детето не е официално, научи "По света и у нас".