НОВИНИ

Митрополит Николай за отмяна на частванията на Априлското въстание в Панагюрище

Пловдивският митрополит Николай разпространи отворено писмо до кмета на Панагюрище Никола Белишки, в което изразява недоволството си от намерението на общината годишнината от Априлското въстание да бъде отбелязана не на 2-ри май, а на 1-ви (неделя).Като основен мотив митрополит Николай посочва факта, че на 1 май тази година е Великден и не е редно празникът да се смесва с други тържества.Пред "Дарик" кметът на Панагюрище заявява, че от 40 години зарята-проверка за загиналите в Априлското въстание се прави в града на 1 май. Решение за изместване пък може да се вземе само от общинския съвет.

Митрополит Николай за отмяна на частванията на Априлското въстание в Панагюрище
bnt avatar logo
от БНТ
21:28, 23.02.2016
Чете се за: 02:38 мин.
У нас

Публикуваме пълния текст на писмото без редакторска намеса:


Уважаеми господин Градоначалник, уважаеми госпожи и господа общински съветници,

Благодаря Ви, че имахте добрината да ме информирате за намеренията и инициативите на Община Панагюрище във връзка с отбелязването на поредната годишнина от Априлското въстание. Денят, на който се отбелязва годишнината, традиционно е 2 май (20 април плюс 13 дни по новия календар). Разбрах, че намерението на Община Панагюрище е тази година годишнината да бъде отбелязана не на 2-ри, а на 1-ви май. 2-ри май е понеделник, а 1-ви май е неделя. Предполагам, че идеята е била да се използва почивния неделен ден. Разбрах също, че тържествата, организирани от Община Панагюрище, включват провеждане на възстановка на събитията от тази знаменателна дата в българската история около църквата „Св. Въведение Богородично“ в сутрешните часове на деня, както и вечерна заря-проверка в памет на загиналите. Възстановката, от своя страна, предвижда достъпът до църквата да бъде ограничен.

Обични в Господа братя и сестри,

Обръщам се към вас така, защото град Панагюрище е град на православни християни и средище не просто на бунтовнически, но на първо място на православен дух. През тази година денят 1-ви май (неделя) е Великден, денят на Светлото Христово Възкресение – най-великият празник. Този ден е тържество на Възкресението и ден за прослава на нашия Спасител Господ Иисус Христос. На този ден църквите се изпълват с многохиляден народ. Великден е Празникът на празниците. Това е Великден и нищо друго. На Великден, според Православната църква, е недопустимо провеждането на каквито и да е други празници, за да не бъде отклонявано съзнанието на вярващите от най-великото събитие в историята на човечеството Възкресение Христово. На Великден не се освещават нови църкви, не се ръкополагат дякони и свещеници, не се извършват венчания. Това в още по-голяма степен се отнася за споменаването на покойниците, не се прави помен, а зарята-проверка по същество представлява помен в светски вариант, както изобщо отбелязването на смъртта. Защото Иисус Христос дойде, за да я победи и я победи!

Моля Ви, чисто човешки, да помислите и прецените дали е уместно и трябва ли честването на годишнината от Априлското въстание, което се пада на 2-ри май, да бъде измествано и отбелязвано непременно на 1-ви май, с което се създава конфликт с нашия общ християнски празник Великден? Не вярвам панагюрци да искат точно на Великден централният храм на града да бъде затворен, или с ограничен достъп, за да се провежда театрална възстановка. Впрочем затварянето на храма точно в този ден, от гледна точка на Църквата, е недопустимо и немислимо, т.е. няма как да стане.

Разбира се, Църквата няма как да попречи, ако някои светски фактори много настояват зарята-проверка и другите мероприятия да бъдат проведени точно в Неделята на Светлото Христово Възкресение. Просто в този случай нито аз, нито който и да е друг свещеник ще участваме в събитието и отсега заявяваме, че светските чествания точно в този ден са в противоречие със светата православна вяра, Христовата Църква и се приемат от вярващите християни за богохулство и грях.

Макар, че по принцип през цялата Светла седмица не се правят помени, по изключение (по икономия) бих дал разрешение на вярващите християни да присъстват на зарята-проверка, ако тя се проведе на 2-ри май. Впрочем, забележете, че зарите-проверка за отбелязване на различни дати от историята на нашия народ винаги се провеждат в самия ден (19 февруари, 3 март, 2 юни и т.н.), а не в предходния ден. Нищо не налага зарята от 2 май да бъде преместена на 1 май. Видимо сам Бог не иска да е така.

В никакъв случай не бих искал да има противопоставяне между подвига-саможертва на Иисус Христос и подвига на героите от Априлското въстание. Явленията са от принципно различни порядъци. Иисус Христос умря и възкръсна, за да ни освободи от оковите на греха и за да ни покаже пътя към вечния живот на небето. Нашите предци, участвали в Априлското въстание, са действали, водени от политически мотиви и са загинали, за да имаме ние по-добър живот тук на земята. Смесването на двата празника само ще отнеме от значението и на двата. В съвременната наша действителност има много примери за потъпкване на Божиите закони. Нека не показваме неуважението си към Бога и по този начин, моля Ви.

Апелирам към съвестта Ви на православни християни да обмислите още веднъж идеята за отбелязване на Априлското въстание и да решите тържествата да бъдат организирани в неговия истински ден – 2 май. С това честването на националния празник не само няма да бъде увредено, но напротив неговото значение ще бъде още по-силно подчертано. Ако стане непосредствено след най-великия Християнски празник – Великден. Както тази година сам Бог е промислил да бъде.

Призовавам над Вас Божията мъдрост и Божието благословение и оставам искрен молитствувател на Богоспасаемия град Панагюрище. Този град винаги е бил пример за нацията и вярвам, че с Христолюбивото и Богоугодно решение, което ще вземете, ще покажете, че това е така и сега.

† ПЛОВДИВСКИ МИТРОПОЛИТ НИКОЛАЙ

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Щети от снощния пожар в защитената местност Калимок-Бръшлен
Щети от снощния пожар в защитената местност Калимок-Бръшлен
Верижна катастрофа в столичния квартал Надежда
Верижна катастрофа в столичния квартал "Надежда"