НОВИНИ

Мицотакис разкритикува Макрон в интервю за „Файненшъл таймс“

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис призова Европейския съюз да започне преговори за членство с Република Северна Македония и Албания догодина, като обвини Франция в блокиране на процеса. В интервю за в.“Файненшъл таймс“ Мицотакис критикува решението на френския президент Еманюел Макрон през октомври да блокира одобряването на начална дата за преговори.

bnt avatar logo
от БГНЕС
14:22, 03.12.2019
Чете се за: 01:13 мин.
По света
мицотакис разкритикува макрон интервю файненшъл таймс

"Надявам се тази грешка да бъде поправена", каза Мицотакис.

Докато беше в опозиция, Мицотакис критикуваше Договора от Преспа, в който Македония се съгласи с Атина да промени името си в замяна на това да проправи пътя към членството в ЕС и НАТО, припомня изданието. Но той обеща, че след като бъде ратифициран, той ще спазва договора и след като дойде на власт, ще подкрепи усилията на Скопие да започне преговори с ЕС.

На въпрос на „Файненшъл таймс“ за влиянието на Русия на Западните Балкани, Мицотакис каза: “Бях притеснен, притеснен съм и ще бъда притеснен. И затова считам, че решението на Европейския съвет трябва да бъде преразгледано през 2020 г. Решението на Макрон да наложи вето върху по-нататъшното разширяване на ЕС разгневи други столици, включително Берлин“.

Мицотакис призова Макрон да разглежда разширяването на ЕС към Западните Балкани като геополитическа цел, както направиха неговите предшественици в Париж за насърчаване на присъединяването на Гърция преди четири десетилетия.

„Ако разгледаме по-широкия геополитически контекст, съвсем ясно е, че европейският път трябва да бъде отворен за всички страни от Западните Балкани, при условие че те отговарят на изискванията, тъй като това не е автоматичен процес. Разглеждайки някои елементи от историята на Гърция, през 1979 г. Гърция (тогава завършва преговорите) стана член на Европейската икономическа общност, защото френски президент по това време взе смело решение, разглеждайки по-широкия геополитически контекст, че Гърция трябва да принадлежи на Европа за преодоляване на травмата от хунтата“, заяви гръцкият премиер.

„Беше ли готова Гърция за членство по това време? Кой знае. И разбира се, процесът беше много различен по онова време. Но това беше геополитическо решение и беше най-важното решение за бъдещето на страната, ако погледнем в ретроспекция“, каза Мицотакис в интервюто.

Гръцкият премиер също критикува изявлението на Макрон, че НАТО е в състояние на мозъчна смърт. Той оцени, че, макар някои от притесненията на Макрон относно Алианса да са валидни, използваният термин е контрапродуктивен.

"Понякога езикът, който използваме, е много важен, и може да доведе до обратния резултат", каза Мицотакис. Той поясни, че едно е да се каже, че е необходима реформа в НАТО, но друго е да се каже, че е в състояние на мозъчна смърт.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Родилка на 17 години почина в частна болница в Панагюрище
Родилка на 17 години почина в частна болница в Панагюрище
Над 1800 машини са в готовност за обработване на републиканските пътища
Над 1800 машини са в готовност за обработване на републиканските пътища