НОВИНИ

Новият гръцки премиер Кириакос Мицотакис полага клетва днес

Опозиционната партия "Нова демокрация" печели убедително предсрочните парламентарни избори в Гърция, според предварителните резултати до момента. Партията на Кириакос Мицотакис получава между 40% от гласовете. Втора е СИРИЗА на премиера Алексис Ципрас с 32%. Избирателната активност е една от най-ниските в историята на Гърция - 58%.Вижте и още във включването на Александър Марков.

Александър Марков
от Александър Марков оператор: Станислав Златев
08:29, 08.07.2019 (обновена)
Чете се за: 01:13 мин.
По света

Минути след като стана ясна изборната победа на "Нова демокрация", стотици верни привърженици на партията се събраха пред централата ѝ в Атина. За да отпразнуват победата.

На хората им писна от това правителство. Не очаквах такава категорична победа за "Нова демокрация". Важното е, че което и правителство да е на власт, Гърция трябва да спазва правилата на Европа и не може просто да се отклони от този път.
Гласувах за Мицотакис, защото вярвам, че ще ни осигури условия да решим проблемите си: да направим образованието по-качествено, здравеопазването по-достъпно, бъдещето - по добро.
Мицотакис трябва да промени всичко, защото досега с Ципрас беше пълна катастрофа.
;

Кириакос Мицотакис обеща да е министър-председател на всички гърци, които, по думите му, са твърде малко, за да останат разделени.

Кириакос Мицотакис, лидер на "Нова демокрация": Гръцките жени, мъже, хората из цялата страна и по целия свят, където ни има, имаха думата. Тяхната присъда стана ясна - те искат да живеят в общество, в което всички вървим напред и никой не живее по-зле от другите. Където всички имат работа и сигурност. Защото ние - гърците, го заслужаваме.

Привържениците на "Сириза" и на премиера Алексис Ципрас останаха до късно на емблематичния площад "Синтагма", разочаровани от изборната загуба. Утехата за тях е, че "Сириза" постигна по-висок резултат от предходните избори.

Костас, привърженик на "Сириза": Консерваторите бяха много разочаровани от нашето правителство. Почти 40% от тях гласуваха. Това е много голям процент. Никога лява партия не е постигала такъв резултат. Мисля, че все пак резултатите са добри за нас. Знаехме, че ще загубим и сега се готвим да сме опозиция.
Йонас, привърженик на "Сириза": Резултатите бяха очаквани. Знаехме, че "Нова демокрация" ще спечели изборите. Това са изборите, това е демокрацията. Едни печелят, а други губят. Важното е двете партии сега да си сътрудничат.

Премиерът Алексис Ципрас веднага поздрави Кириакос Мицотакис за победата.

Алексис Ципрас, министър-председател, лидер на "Сириза": Гражданите направиха своя избор и ние уважаваме волята на народа. Чух се с Кириакос Мицотакис и го поздравих за изборната му победа. Така е в демократичните общества - правителствата идват и си отиват - това е съвсем нормално.

С тези изборни резултати "Нова демокрация" ще може да управлява самостоятелно.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президентът Румен Радев връчва ордени на изтъкнати българи
Президентът Румен Радев връчва ордени на изтъкнати българи
Менда Стоянова: Етичната комисия в ГЕРБ ще отговаря на обществени сигнали
Менда Стоянова: Етичната комисия в ГЕРБ ще отговаря на обществени сигнали