НОВИНИ

​Млечните храни на закуска улесняват отслабването

Солидна закуска със сирене, прясно или кисело мляко помага за отслабване и контролиране на диабет тип 2. Д-р Даниела Якубович от университета на Тел Авив твърди, че суроватъчният протеин, на какъвто са богати млечните продукти, засища отлично и затова е първи приятел на желаещите да отслабнат. Закуската с такъв вид протеини улеснява топенето на килограмите повече от протеините от друг източник, например от яйца или риба тон, или пък от богата на въглехидрати храна.

bnt avatar logo
от БТА
10:01, 06.04.2016
Чете се за: 00:48 мин.
Още
​млечните храни закуска улесняват отслабването

Суроватъчният протеин предотвратява и рязкото покачване на кръвната захар след хранене, което е важно за хората с диабет тип 2. С времето високите нива на захарта в кръвта могат да доведат до проблеми със сърцето, увреждане на органите, по-бавно заздравяване на раните и влошаване на зрението. "Калорична протеинова закуска, средноголям обяд и по-лека вечеря е доказана успешна стратегия за отслабване при хора със затлъстяване и диабет тип две" - каза д-р Якубович, която е професор по медицина в университета на Тел Авив.

Суроватъчния протеин се продава и на прах и може да се добавя в смутита или шейкове. Неговият ефект се дължи на това, че потиска хормона на глада грелин. Д-р Якубович е сравнила в изследването си суроватъчния протеин и други видове протеини. Тя и екипът й са проследили ефекта им за отслабване, както и действието им за поддържане на постоянни нива на кръвната захар, като са работили с 48 доброволци с наднормено тегло или диабет на средна възраст 59 години. Участниците са спазвали една от три диети с еднакъв брой калории и еднакво разпределяне на храната - повече на закуска, средно количество на обяд и лека вечеря. Разликите били основно в съдържанието на закуската.

Едната група получавала суроватъчен протеин в шейкове. Втората - други протеини от яйца, соя или риба тон, а третата - въглехидрати или скорбяла. След 12 седмици групата на суроватъчен протеин отслабнала най-много - средно 7,6 кг, в сравнение с 6,1 кг за получавалите закуска с други протеини. Доброволците на въглехидратна закуска отслабнали с 3,1 кг.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Мишел Обама и Бионсе са сред номинираните за наградите Уеби
​Мишел Обама и Бионсе са сред номинираните за наградите "Уеби"
В Пловдив удължиха работното време на колцентровете на НАП
В Пловдив удължиха работното време на колцентровете на НАП