НОВИНИ

Млад предприемач от Добрич изработва стъклени играчки за елха

Младият добрички предприемач Александър Димитров съхранява позабравената традиция за ръчно изработване на стъклени украшения за елха. В работилницата на „Чичо Коледа”, както се чувства самият той, се правят уникални играчки, които радват клиенти не само от България, но и от съседна Румъния.

bnt avatar logo
от Надя Карапанчева
20:28, 13.12.2017
Чете се за: 00:39 мин.
У нас

Цехът за коледна украса е създаден преди 5 години. Преди това Александър търгува с играчки и гирлянди от Китай, но анонимността на азиатската стока с ниско качество го кара сам да се заеме с производство.

Александър Димитров, производител на елхови играчки: Китайските играчки са пластмасови. В момента се пускат някакви копия на стъкло, но първо те са правени с машини, не са оригинални.

Василка Мирчева се занимава със стъкларство от 1959-та година. За нея няма тайни в професията, която предава на по-младите, заедно с удоволствието от работата.

Василка Мирчева, майстор на стъклени украшения: Обичам си професията и не мога да се отделя от нея. Тук е работилницата на Дядо Коледа!

Елена Колева е в работилницата едва от 4 месеца и споделя, че в началото й е било трудно, но сега удовлетворението от интересната работа надделява. За завършения уникален вид на играчките е отговорна художничката по образование и по душа Ваня Русева.

Ваня Русева, художник: И моделчета също има – от предишни години, които хората си ги харесват и си ги спазваме. Но и въображение доста – гледаме кое е модерно.

Модерните декорации са с мотиви от анимационни филми. Поръчковите обикновено са с надписи и снимки на близки хора, а отскоро и на домашни любимци. Последен писък на модата в стъклените украшения са светещите в тъмното надписи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От нашите пратеници в Ерусалим: Напрежението се усеща навсякъде
От нашите пратеници в Ерусалим: Напрежението се усеща навсякъде
Как ще олекнат ученическите раници?
Как ще олекнат ученическите раници?