НОВИНИ

Младен Червеняков: Необходима е промяна в политиките на Балканите

Оспорвани президентски избори в Северна Македония, протести в Сърбия и Албания и български хвалби по отношение за евроинтеграцията на Черна гора. Каква е ситуацията на Балканите - гост по темата в Сутрешния блок на БНТ беше Младен Червеняков, бивш посланик в Черна гора.

bnt avatar logo
от БНТ
08:14, 24.04.2019
Чете се за: 00:45 мин.
По света

Ако проследим събитията през 20-ти век, ще видим, че е имало 11 въоръжени конфликта на Балканите, неслучайно те винаги са оприличавани на буре с барут, обясни Червеняков.

Младен Червеняков, бивш посланик в Черна гора: Засилването на проблемите между Косово и Сърбия, споровете за изпълнението на ангажимента към Белград са неща, които пораждат напрежение.

В глобален мащаб също предстоят огромни промени и ние не трябва да си затваряме очите за това. Тези промени налагат приемането на един нов глобален договор, категоричен е Червеняков.

Младен Червеняков, бивш посланик в Черна гора: Необходима е една промяна на политиките, така че да отговори на предизвикателствата - нарастващото неравенство, проблемите в съответните държави. Примерно, създаденият Съюз в Сърбия започна като протест срещу действия спрямо опозицията, медиите, сега поставя преди всичко искания за избори по нови правила. Аз мисля, че при едни предсрочни избори партията на Вучич отново ще спечели мнозинство. В Албания, след 1990 г. почти няма избори, които да не са оспорени от опозицията. Очевидно е, че там предстоят събития, свързани с укрепването на върховенството на закона и т.н. В Черна гора има една умора от близо 30-годишното управление на Мило Джуканович.

И още - за отношенията между Гърция и Северна Македония и България и Северна Македония след подписването на двете споразумения, вижте целия разговор във видеото!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Д-р Адил Кадъм и д-р Димитър Стаматов: И вторият ни протест не даде резултати
Д-р Адил Кадъм и д-р Димитър Стаматов: И вторият ни протест не даде резултати
 Дни на социалните услуги в Димитровград
Дни на социалните услуги в Димитровград