В студиото на "Още от деня" вътрешният министър Младен Маринов каза, че случаят с изхвърления кокаин в морето край Шабла тръгва от разследване на румънските власти. След като са направили контакт с българските си колеги, за да ги запознаят, че има такъв случай и е възможно да дойдат и на територията на страната части от тази пратка, в МВР е била създадена организация за по-добро наблюдение на морската територия на България. В следствие на това ние установихме наличие на такива пакети и незабавно направихме връзка с румънските власти, обясни Маринов.

Младен Маринов, министър на вътрешните работи: Случаят започва от Румъния и ние продължаваме координацията с тях по отношение на това, което искат от нас като помощ или като информация да им го предоставим. Нямаме данни към момента българи да имат участие в тази мрежа.

Относно акцията срещу "ало" измамниците, Маринов каза, че тук става дума да една престъпна дейност, която има много широка мрежа, включително самите набирания на телефонните номера се извършват от територията на друга държава - звънят от румънски предплатени карти. След направен анализ със специализираната прокуратурата, е решено да се работи по линия на тези организирани престъпни групи, каквито всъщност са те.

Младен Маринов, министър на вътрешните работи: Направихме добра координация с румънските власти, тъй като това беше неизбежно - ние трябваше да работим заедно, и в момента очакваме тези 5 лица, които са задържани там в момент на набиране и извършване на тази престъпна дейност, да ни бъдат предадени тук за съдебното следствие. С това ударихме най-високите нива на тази организирана престъпна група.

По думите на Младен Маринов, според статистиката се отчита намаление на кражбите и грабежите по селата.