НОВИНИ

Младеж от Ъглен живее 18 години без ЕГН

Вече 18 години Лито Митхад Али живее в луковитското село Ъглен без самоличност. Момчето е родено в Германия от майка украинка и баща българин. Момчето обаче е вписано с фамилията на бившия съпруг на майката, също украинец, и след пристигането си в България няма право да получи български документи и ЕГН.

bnt avatar logo
от Дарина Цветкова
10:11, 08.04.2016
Чете се за: 01:56 мин.
У нас

Лито е роден в Щутгарт, Германия. Майка му е натурализирана украинка, а баща му е българският гастарбайтер Митхад Али от село Ъглен. Когато Лито се ражда, майката Олга не е официално разведена с украинския си съпруг и момчето получава неговата фамилия - Литов. По-късно Олга, Митхад и невръстният Лито се завръщат в Ъглен. Майката напуска семейството, а бащата, който отглежда момчето, не предприема действия за доказване на биологично бащинство и разсиновяване от фиктивния баща. На практика между баща и син липсва всякаква документална връзка. Едва, когато навършва пълнолетие, момчето започва битката за своята самоличност и сдобиване с документи за българско гражданство. Въпреки, че в документа си за раждане то е вписано, като Лито Литов, младежът се представя, като Лито Митхад Али.

Лито Мехмед Али
"И така в продължение на 18 години аз живея, като ничий гражданин, а всъщност аз съм един българин. Просто искам да живея нормален живот, нищо друго. Така и не успях да си взема дипломата и да отида да следвам някъде. Искам да следвам, като програмист. Искам да се развивам тук в моята родина. Аз тук съм живял, тук съм отрасъл, тук са моите приятели, тук е семейството ми, всичко е тук".

Лито и неговият баща се обръщат към няколко институции с молба момчето да получи българско гражданство и български документи, но се оказва, че това е почти невъзможно.

Лито Мехмед Али
"Чудно ми е защо позволяват на хора, които не искат да живеят в тази държава, да получат гражданство, а аз, че искам да живея и да се развивам тук, да живея един нормален живот, защото за тези 18 години аз така и не успях да усетя, какво е да живееш нормален живот, защо им позволяват те да имат гражданство, а аз не мога. Защо аз имам по-малки права от тях".
Митхад Али, баща на Лито
"Опитвал съм по какъв ли не начин, допитвал съм се до какви ли не инстанции, ходил съм по посолства, питал съм, разпитвал съм, никой нищо конкретно не казва и никой не ми обяснява какво трябва и да стане. Не знам какво да ви кажа, просто сме изгубили надежда".

Въпреки липсата на документи, с помощта учители от Луковит, Лито успял да завърши средно образование. Съселяните му го определят като изключително добър и възпитан младеж.

В трудната ситуация единствено кметът на община Луковит Иван Грънчаров подал ръка на семейството, като осигурил безплатна юридическа консултация и съдействал администрацията да се запознае със случая. От там обаче не дават надежда на Лито случаят му да бъде разрешен скоро.

Мария Димитрова, юрист в община Луковит
"За съжаление, казуса считаме, че е извън компетентността на община Луковит, тъй като лицето Лито Митхад Али, съгласно представените ни документи, не е български гражданин. Сред наличната преписка няма документ, който да удостоверява по какъвто и да е начин, че твърденията от неговия баща, действително е такъв".
Ани Антонова, главен експерт обща администрация в общ. Луковит
"Първо трябва да се докаже, ако има такова бащинство, както се твърди от родителя, ДНК тест трябва да се направи, и с помощта на адвокати да се тръгне съдебна процедура. Но без да има родител български гражданин не може да тръгне процедура по получаване на българско гражданство".

Според закона обаче, ДНК тест може да бъде направен до 18-годишна възраст на детето. Така, заради пропуснати срокове, недоказано биологично бащинство и законови пречки, един младеж, въпреки огромното си желание, не може да продължи да се развива в България и да е полезен на страната, която единствена счита за своя родина.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Ябълка или банан на ден удължават живота
​Ябълка или банан на ден удължават живота
Кандидатите за членове на СЕМ ще бъдат проверявани за принадлежност към ДС
Кандидатите за членове на СЕМ ще бъдат проверявани за принадлежност към ДС