НОВИНИ

Младежи от Холандия намират хармония във видинското село Връв

Младежи от Холандия намират живот в хармония с природата в село край Видин. Описват преживяванията си в интернет платформата "We Are The Futurе", която в превод на български е "Ние сме бъдещето". Искат да променят реалността в запустяващите села и казват, че богатството в природата и културата трябва да се опазва и развива.

bnt avatar logo
от Анжела Каменова
06:28, 28.03.2019
7335
Чете се за: 01:26 мин.
У нас

Преди да стигне до село Връв край Видин, Фреди е учил философия в Холандия и международен бизнес. Дори се занимавал за кратко с политика.Казва, че бъдещето на планетата зависи от това как опазваме природата и не иска да е част от консуматорско общество.

Фредерик Фрийман : Осъзнах, че всички институции и власти не могат да решат главния проблем и аз станах активист… имаме нужда от радикални промени в начина ни на живот в тази планета.

Напуска града и избира къща на село в България.

Фредерик Фрийман: Идеята е да се обработват повече земи, а не хората да работят в офиси и да се борят със задръствания по големите градове.

Фреди и приятелят му Рейн живеят в къща, която от години не обитавана, както са много от имотите във Връв.

Фредерик Фрийман: Искам да променя градския манталитет на хората и да ги върна на село да живеят по начина, който им показвам. В Източна Европа има много изоставени къщи и села, също така и в Испания и във Франция. Все повече хора напускат селата и отиват в градовете. Затова трябва да направим нещо, за да обърнем тенденцията.

Мечтаят да направят собствена ферма. Започнали са с отглеждането на зеленчуци. Имат също идеи за туризъм. Ще си направят и пекарна.

Фредерик Фрийман: Продуктите, с които ще правя хляб, пица, ястия, ще са от местните ферми….Мисля също и за екологичен туризъм и да направя малък къмпинг за туристи.

Разчитат на подкрепа и от местните хора и въпреки, че не знаят езика ни, не остават изолирани.

Рейн ван дер Бург: Контактуваме с една баба, която ни прави всяка седмица баница. Ходим и в местното заведение, където танцуваме с другите хора. Създаваме контакти.

Нужно било време, за да ги убедят в намеренията си.

Рейн ван дер Бург: Доста от хората в България мислят, че ние сме луди, но бавно и полека започват да осъзднават, че това не е шега и ние сме тук заради тях. Ние сме тук, за да променим начина им на мислене, а не да поискаме нещо в замяна.

Във Връв подкрепят идеята на чужденците за заселване в пустеещите къщи.

Славей Гилов, жител на с. Връв: Имаше идея с бесарабски българи да се засели тук. Доста къщи са празни, вече над двеста. Англичани купуват доста…Това като идея е идеално. Защо да не дойдат. Трябва да дойдат някакви хора, иначе тук умира селото.
Венцислав Георгиев: Нормално е, щом българите бягат в чужбина, да дойдат холандци, да дойдат американци. ..Това село е имало 2 800 човека едно време, а сега са останали 200 човека.

Фреди описва живота си на село в интернет платформа. Надява се на още последователи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
САЩ без подкрепа от Съвета за сигурност на ООН за Голанските възвишения
САЩ без подкрепа от Съвета за сигурност на ООН за Голанските възвишения
Учени: Мръсният въздух води до психози
Учени: Мръсният въздух води до психози