Шведската тийнейджърка Грета Тунберг, която създаде младежко движение за промени в климата, заведе своята инициатива "Петъци за бъдещето" на конференция в Лозана. Младежите призоваха отново за спешни действия за ограничаване на глобалното затопляне.

Лозана е поредният град, където младежи от инициативата "Петъци за бъдещето" поискаха намаляване на вредните емисии - основен фактор за глобалното затопляне. Мисията на движението включва просвещаване на хората за проблемите на планетата.

Грета Тунберг, "Петъци за бъдещето": Това, към което сме се насочили, е да информираме обществото за ставащото. Вярвам, че когато хората напълно осъзнаят ситуацията, те ще се събудят.

Към исканията на младежите се присъединиха нобелистът Жак Дюбоше и германският учен Ернст Улрих фон Вайцзекер. Около 450 активисти от 38 европейски страни се събраха в Лозана и обсъдиха конкретни идеи за справяне с глобалното затопляне.

Маел от Франция: В училище не ни учат за кризата с климата, а когато започнеш да се информираш, разбираш, че това е нещо ужасно и нямаме време, трябва да действаме сега.

Конференцията ще завърши в петък с голяма демонстрация на инициативата "Петъци за бъдещето", която вече има последователи в около 100 страни по света.