Опасностите в интернет, както и тормозът в училище са сред основните теми, на които даде гласност и Младежкият форум „Voice it“. Събитието се организира в София по повод 28-та годишнина от приемането на конвенцията на ООН за правата на детето и също е подкрепено от УНИЦЕФ.

За трета година младежкият форум събира на едно място деца, психолози и педагози, за да обсъдят заедно най-наболелите проблеми на децата в семейството, в училище и в обществото. Под формата на дискусии днес десетки ученици на възраст между 12 и 18 години от София имаха възможност да споделят със специалистите какво ги вълнува и тревожи и да потърсят решения.

Тодор е на 16 години. Той разказва , че събития като днешното му дават смелост да отстоява себе си.

Тодор Гинев, ученик: Аз съм по принцип много срамежлив човек и просто програмата ми помогна да изразявам своето мнение и да си прилагам правата.
Президентът Радев се срещна с представителя на УНИЦЕФ у нас

Президентът Радев се срещна с представителя на УНИЦЕФ у нас

България има амбицията да се утвърди като регионален център на УНИЦЕФ за защита правата на децата. Това обяви президентът Румен Радев на среща с Мария...

Особено внимание и тази година беше обърнато на темите за тормоза в училище, рисковете при интернет общуването, както и много други, свързани със здравето и личностното развитие на децата.

Георги Богданов , „Национална мрежа за децата“: Темите, свързани с правото на мнение, недискриминация, темата, свързана с дигиталната грамотност на децата и на младите хора, както и много теми, свързани със сексуалното здраве, психичното здраве на младите хора.

За да подкрепи децата и да изслуша мненията им на форума присъства и националният омбудсман Мая Манолова.

Мая Манолова, омбудсман на Република България: Законът за детското правосъдие, който отлежава в Министерството на правосъдието би могъл да бъде обсъден в такава среда, децата да кажат своето мнение, да се чуе техния глас.

Децата предложиха създадена от тях интернет игра, с която да популяризират важните за тях теми.