Млади български лекари ще специализират във високотехнологични болници в Израел от есента. Очаква се тази възможност да повиши качеството на грижите за пациентите у нас. Сътрудничеството ще се осъществи благодарение на подписания днес Меморандум за сътрудничество между Българският лекарски съюз и организацията на евреите в България „Шалом".

Спомени за ценности, когато българските лекари са се грижели не само за своите пациенти, но и за обществото. Спомени за Втората световна война, когато Лекарският съюз се противопоставя на Закона за защита на нацията и така спасява практикитe и дори живота на колегите си от еврейски произход. Именно тази жива памет стана причина днес две неправителствени организации да се погрижат за бъдещето на младите специализанти.

д-р Асен Меджидиев - председател на Столичната колегия на БЛС: За мен това е пътят - да могат да се квалифицират на най-високо ниво във водещите клиники по света и връщайки се в България, те да заемат това елитно място, което са имали през 40-те години.
доц. Александър Оскар - председател на организация на евреите в България "Шалом": Именно това ни мотивира да си подадем ръце в името на това българските лекари, а оттам и българските пациенти да имат по-добра квалификация и възможности за лечение в България.

Вече са подписани договори с две болници в Йерусалим и Тел Авив. Освен професионалния обмен Меморандумът поема ангажимент и за защита на културните ценности на двете общности.