Заседанието на Международния трибунал на ООН за военните престъпления в бивша Югославия, на което се чете присъдата срещу бившия военен лидер на босненските сърби генерал Ратко Младич, продължи след пауза, обявена по молба на Младич, но скоро след това той бе отстранен от залата поради нервен изблик, съобщи белградският вестник "Блиц".

© БТА

Защитата му поиска четенето на присъдата да се прекрати, защото на Младич му е прилошало и лекарите са измерили стойности на кръвното му налягане 180 на 80. Съдебният състав обаче заяви, че е получил друга информация от лекарите и че Младич може да издържи произнасянето на присъдата.

Защитата и съдиите спориха няколко минути, а през това време Ратко Младич станал, започнал да подвиква, да крещи и да хвърля слушалките за превод. Съдебният състав реши да прекъсне за кратко четенето на присъдата и да отстрани Младич от съдебната зала. Обвиняемият е преместен в друго помещение, в което от "удобно кресло" ще може да следи произнасянето на присъдата. До него има лекари, които могат да му помогнат, ако се наложи.

​В Хага ще бъде произнесена присъдата срещу Ратко Младич

​В Хага ще бъде произнесена присъдата срещу Ратко Младич

Ратко Младич трябва да чуе присъдата на Международния трибунал за военните престъпления в бивша Югославия. Бившият командир на босненската сръбска арм...