НОВИНИ

Младият репортер на БНТ Мина Петрова с награда за разследваща журналистика

Младият журналист на БНТ Мина Петрова е сред отличените на наградите за разследваща журналистика на фондация "Радостина Константинова". Призовете бяха връчени на официална церемония снощи. Тази година Българската национална телевизия имаше много номинации за престижните награди, а наградата на Мина Петрова беше присъдена за разследването й за лошите условия на труд в някои от шивашките фирми у нас.

Диана Миткова
от Диана Миткова
07:12, 12.05.2017
5061
Чете се за: 01:09 мин.
У нас

За шеста поредна година журналисти получиха заслужено признание за честната си позиция и за смелостта да я отстояват. А конкуренцията беше голяма - 21 автора и 29 разследвания от 9 медии. Оспорвана надпревара, в която участваха и много млади журналисти.

Даниела Симеонова, член на управителен съвет фондация "Радостина Константинова": Искаме да подкрепим таланта и куража на младите колеги, които не приемат професията като разменна монета, а като начин да правят живота ни по-справедлив. Вярваме, че в България журналистиката не трябва да бъде повод за иронични усмивки и да се използва само като доказателство как няма свобода на словото. Искаме колегите, особено най-младите, да се гордеят с това, че са избрали тази професия.

Тази година БНТ имаше най-много номинации, сред които разследванията на Цвета Младенова за "Карадере", на Мая Димитрова за незаличените избиратели в списъците във варненския квартал "Максуда" и филмът на Елиана Димитрова "Училище под удара на закона".

Номинации получиха и младите ни колеги Петър Георгиев, който показа как държавата плаща за инвалидни колички в окаяно състояние и Мина Петрова, която получи награда за разследването ѝ "Условията на труд в шивашката промишленост у нас".

Мина Петрова - журналист, БНТ: "Благодаря на БНТ за възможността която ми даде, защото когато започнах разследването и предложих идеята, те ми казаха - получаваш цялата подкрепа, от която имаш нужда, всичко каквото имаш нужда, е на твое разположение, което беше най-хубавото нещо, защото аз не бях правила нищо сериозно до този момент и просто тази вяра ми даде тласък. А иначе темата, която за мен е изключително важна, наистина много важен казус, та се надявам най-вече да има ефект от тези репортажи".

Сред другите отличени бяха Димитър Събев и Димитър Стоянов от сайтовете "Бодил" и "Бивол". За първи път голямата награда беше присъдена за две разследвания на две различни медии. А именно на Тина Ивайлова от Нова телевизия и Стоян Георгиев от БТВ.

Освен награди, фондацията присъди и стипендии за обучение и квалификация на млади разследващи журналисти.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мирослав Ненков е приел предложението за поста зам.-министър на здравеопазването
Мирослав Ненков е приел предложението за поста зам.-министър на здравеопазването
Доналд Тръмп отмени посещението си във ФБР
Доналд Тръмп отмени посещението си във ФБР