НОВИНИ

Младо момиче създаде мобилно приложение за българска история

В навечерието на първия учебен ден ще ви разкажем за едно младо момиче, което е създало мобилно приложение за българска история. Електронната история е подходяща за гимназисти и студенти и веднъж инсталирана на мобилния телефон не се нуждае от интернет.

Владимир Христовски
от Владимир Христовски
20:57, 14.09.2016
12211
Чете се за: 00:39 мин.

За Вяра Георгиева любовта към историята се заражда преди години в часовете в сливенската хуманитарна гимназия. Непознаването на миналите събития от младите хора провокира 27-годишната Вяра да доразвие записките от гимназията и да ги направи достъпни и атрактивни чрез мобилни приложения. Мотивите ѝ:

Вяра Георгиева
"Да накарам хората да искат да знаят. И да искат отново да получават образование. А не само наизустяване, на нещо което, трябва да се възпроизведе след това."

Мобилната история е разделена на няколко периода: до падането на България под османска власт, периода на владичеството и годините след Освобождението до обявяването на Независимостта. Всяка част съдържа по пет модула."

Вяра Георгиева
"Първият основен модул са онези теми. Освен това има терминологичен речник. Има дати, т.е. хронология обособена по теми. Четвъртият модул са личности - кой кой е. И петият модул, който също е толкова важен колкото темите, това е модулът тест."

В бъдеще Вяра иска да разработи модул за военната история на България. След това смята да създаде история в снимки, като целта е хората да могат да свързват определена личност с конкретно събитие.

* * *

Приложението може да изтеглите ТУК.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Джъстин Тимбърлейк представи концертния си документален филм в Торонто
Джъстин Тимбърлейк представи концертния си документален филм в Торонто
Книга с картини на Джордж Буш излиза през 2017 г.
Книга с картини на Джордж Буш излиза през 2017 г.