НОВИНИ

​Млечните продукти може да поскъпнат заради недостиг на мляко в ЕС

Млечните продукти ще поскъпнат заради недостига на мляко в ЕС, прогнозират от Асоциацията на млекопреработвателите. Днес те се срещнаха с министъра на земеделието Румен Порожанов и фермери в Луковит на втория национален събор "Млечния път на България през вековете".Трите страни обсъдиха проблемите в бранша и дегустираха продукти от местни производители. Как ще бъдат стимулирани производителите - разказва Паулина Найденова.

Паулина Найденова
от Паулина Найденова
19:16, 29.09.2017
Чете се за: 00:46 мин.
У нас

Два пъти са намалели производителите на мляко за последните 10 години. Във фермата на Владимир Матев отглеждат 100 крави. За разрастване на бизнеса не може да се говори, казва производителят.

Владимир Матев - фермер, с. Горан: Преди години, когато работеха фабриките имахме възможност да реинвестираме. Сега последните две години, много се сви пазарът, българинът няма пари и започваме да работим на кредит.

От Асоциацията на млекопреработвателите предлагат промяна на политиката за подпомагане и засилена проверка на всички ферми. Само така, според тях, ще се намали сивия сектор при продажбата на мляко, който е близо 50 %.

Въпреки че тази година парите от ЕС за схема „Училищно мляко“ са два пъти повече, броят на фермерите, които кандидатстват, намалява.

Живко Живков - Държавен фонд "Земеделие": От 11 до 21 септември са подадени 163 заявления. 8 са от производители, останалите са от търговци.

Подкрепа производителите намират в събори като този в Луковит, както и кампанията на БНТ 2 "Купувам българско".

Румен Порожанов - министър на земеделието и храните: За съжаление имаме голямо производство. Това е популяризиране на българския продукт и на качеството на българския продукт.
Екатерина Генова - Директор "БНТ Свят и региони“: "Млечният път", който беше открит за втори път, минава през екрана на БНТ, за да убедим, че българските продукти са качествени, произведени по съответните технологии и стандарти.

Съборът в Луковит продължава и утре с дегустации на млечни продукти.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Валентин Радев: Заловеният с подкуп полицай ще бъде наказан
Валентин Радев: Заловеният с подкуп полицай ще бъде наказан
Емил Караниколов: „Емко“ се е отказало от най-голямата си поръчка
Емил Караниколов: „Емко“ се е отказало от най-голямата си поръчка