Млечните продукти са с 10 на сто по-скъпи тази година в сравнение с миналата - това съобщиха от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. В сутрешния блок на БНТ председателят на комисията Владимир Иванов заяви, че най-голямо е поскъпването при маслото, но се усещат по-високите цени и при сиренето и кашкавала. Според експертите основната причина за това е недостигът на мляко и поскъпването на суровината - както у нас, така и на европейските пазари.

Цената на маслото у нас не е била толкова висока от 2011 година насам. Основната причина е, че от миналата есен има сериозно покачване на цената на суровото мляко у нас и на Европейските пазари. А то е основна суровина за направата на масло. Освен това и търсенето му непрекъснато се увеличава като основна съставка на шоколада.

Владимир Иванов - председател на Държавната комисия по стокови борси и тържища: През последната седмица достигнахме 50% разлика увеличения спрямо миналата година. Имаме едни 12-13% стотинки нагоре. След това имахме едно връщане 2-3 стотинки надолу. В момента имаме нива от 2,14 за 125 гр. пакетче.

При сиренето и млечните продукти имаме едни изменения в рамките на 9-10% спрямо миналата година в посока нагоре. При киселото мляко по-малко - 3 до 5% имаме изменения.

Единствено при по-качестените марки кашкавали и сирена има задържане на цените.

Заради по-скъпите млечни продукти много от хората особено по селата сами си правят домашно сирене, масло и извара.Приготовленията са дълги, но продуктите са вкусни и качествени.Така е и в благоевградското село Церово, където във всяка къща се прави домашно сирене.

Соня Димитрова: Защото си е чисто натурално, само млеко. Никакви други добавки.

За килограм домашно сирене в Церово изразходват по 8 литра мляко. За кашкавал около 11. Не е малко, но пък си заслужава, категорични са в малкото селце.

Какави са прогнозните цени на млечните продукти до края на годината?

Доц. Божидар Иванов - Център за икономически изследвания в селското стопанство: Обикновено зимата цените вървят нагоре и сега ще е така. Храненето на животните през зимата е различно, млечността пада. Така че цените няма как да намалеят.

Според Божидар Иванов единствено при маслото цените на дребно вероятно ще се задържат, тъй като са стигнали тавана. Прогнозата и на млекопреработвателите е, че до края на годината млечните продукти ще продължат да поскъпват, тъй като цените на суровото мляко няма да паднат.

И от комисията по стокови борси и тържища очакват поскъпване, но не драстично - до 10 % максимум, което в номинални изражения ще означава стотинки. Единствено при кашкавала заради все по нарастващото търсене на качествен продукт може да има по-големи скокове и да се стигне до цени на едро от 13 до 15 лева за килограм.

Каква е реалната стойност на млечните продукти домашно производство?

Каква е реалната стойност на млечните продукти домашно производство?

Много от жителите на благоевградското село Церово правят домашно сирене, масло и извара. По-малко са къщите, в които се приготвя кашкавал, защото там...

​Млечните продукти може да поскъпнат заради недостиг на мляко в ЕС

​Млечните продукти може да поскъпнат заради недостиг на мляко в ЕС

Млечните продукти ще поскъпнат заради недостига на мляко в ЕС, прогнозират от Асоциацията на млекопреработвателите. Днес те се срещнаха с министъра на...

Каква е причината за драстичното поскъпване на маслото и млечните продукти?

Каква е причината за драстичното поскъпване на маслото и млечните продукти?

С над 40% поскъпна цената на маслото само за една година. Каква е причината за това и има ли разлика в цените на млечните продукти в края на септември...