НОВИНИ

Млечните продукти са поскъпнали с 10% спрямо миналата година

Млечните продукти са с 10 на сто по-скъпи тази година в сравнение с миналата - това съобщиха от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. В сутрешния блок на БНТ председателят на комисията Владимир Иванов заяви, че най-голямо е поскъпването при маслото, но се усещат по-високите цени и при сиренето и кашкавала. Според експертите основната причина за това е недостигът на мляко и поскъпването на суровината - както у нас, така и на европейските пазари.

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
09:49, 16.10.2017
Чете се за: 01:13 мин.
У нас

Цената на маслото у нас не е била толкова висока от 2011 година насам. Основната причина е, че от миналата есен има сериозно покачване на цената на суровото мляко у нас и на Европейските пазари. А то е основна суровина за направата на масло. Освен това и търсенето му непрекъснато се увеличава като основна съставка на шоколада.

Владимир Иванов - председател на Държавната комисия по стокови борси и тържища: През последната седмица достигнахме 50% разлика увеличения спрямо миналата година. Имаме едни 12-13% стотинки нагоре. След това имахме едно връщане 2-3 стотинки надолу. В момента имаме нива от 2,14 за 125 гр. пакетче.

При сиренето и млечните продукти имаме едни изменения в рамките на 9-10% спрямо миналата година в посока нагоре. При киселото мляко по-малко - 3 до 5% имаме изменения.

Единствено при по-качестените марки кашкавали и сирена има задържане на цените.

Заради по-скъпите млечни продукти много от хората особено по селата сами си правят домашно сирене, масло и извара.Приготовленията са дълги, но продуктите са вкусни и качествени.Така е и в благоевградското село Церово, където във всяка къща се прави домашно сирене.

Соня Димитрова: Защото си е чисто натурално, само млеко. Никакви други добавки.

За килограм домашно сирене в Церово изразходват по 8 литра мляко. За кашкавал около 11. Не е малко, но пък си заслужава, категорични са в малкото селце.

Какави са прогнозните цени на млечните продукти до края на годината?

Доц. Божидар Иванов - Център за икономически изследвания в селското стопанство: Обикновено зимата цените вървят нагоре и сега ще е така. Храненето на животните през зимата е различно, млечността пада. Така че цените няма как да намалеят.

Според Божидар Иванов единствено при маслото цените на дребно вероятно ще се задържат, тъй като са стигнали тавана. Прогнозата и на млекопреработвателите е, че до края на годината млечните продукти ще продължат да поскъпват, тъй като цените на суровото мляко няма да паднат.

И от комисията по стокови борси и тържища очакват поскъпване, но не драстично - до 10 % максимум, което в номинални изражения ще означава стотинки. Единствено при кашкавала заради все по нарастващото търсене на качествен продукт може да има по-големи скокове и да се стигне до цени на едро от 13 до 15 лева за килограм.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Затвoриха участък от магистрала „Хемус” край Варна заради ремонт
Затвoриха участък от магистрала „Хемус” край Варна заради ремонт
Ученици от Кюстендил се обучаваха за киберскаути
Ученици от Кюстендил се обучаваха за киберскаути