НОВИНИ

​Мълниите ще намалеят през 21-и век, смятат шотландски учени

Шотландски учени създадоха подробен модел, който показва как ще се промени взаимодействието между частици в буреносните облаци вследствие на климатичното затопляне, съобщи Лайф. Обратно на някои предишни преценки, получените данни разкриват, че затоплянето ще доведе до намаляване на мълниите. В резултат пожарите в природата, особено в тропиците, ще станат по-редки.

bnt avatar logo
от БТА
10:17, 16.02.2018
Чете се за: 00:38 мин.
Още
​мълниите намалеят век смятат шотландски учени

Мълнии възникват вследствие на триене на микроскопични частици лед в облаците. В днешно време мълнии най-често падат в тропическите и екваториалните райони - там е по-топло, влажността на въздуха е по-голяма и облаците са по-високи. Затова дълго време се смяташе, че глобалното затопляне, променящо районите с умерен климат по образеца на тропическите райони, а тропическите - по образеца на екваториалните, ще увеличи честотата на мълниите.

Учените са се опитали да преценят честотата на бъдещите мълнии, изхождайки не от общите данни за височината на облаците в различни климатични пояси, а въз основа на микрофизически модели, изяснявайки как ще се промени взаимодействието между частиците лед в облаците. Те установили, че при намаляване на температурните разлики между отделните слоеве в тропосферата преместването на частици лед нагоре ще намалее. Затова дори във високи облаци, като тези над екватора, честотата на мълниите ще намалее.

Това е добра новина - в резултат на мълнии възникват много от пожарите в природата, които стават причина за гибелта на растения и животни. Мълнии освен това често нанасят щети на инфраструктурата и редица домове в различни климатични пояси. Резултатите от изследването са публикувани в Nature Climate Change.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
„Приказка сребърнобяла“ ще разкажат децата от Студио ДА
„Приказка сребърнобяла“ ще разкажат децата от Студио ДА
​Министър Кирил Ананиев е поискал оставката на шефа на НЗОК Камен Плочев
​Министър Кирил Ананиев е поискал оставката на шефа на НЗОК Камен Плочев